Partilederne Trine Skei Grande
...
Partilederne Trine Skei Grande (V), statsminister Erna Solberg (H) og Siv Jensen (Frp) må vente på Knut Arild Hareide (KrF) som stiller til nye borgerlige samtaler torsdag kveld uten at stortingsgruppa og landsstyret har sagt sitt. Det skjer først fredag denne uken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Hareide til borgerlige samtaler uten mandat
Del
KrF-leder Knut Arild Hareide møter til nye samtaler på borgerlig side torsdag kveld uten å ha med seg noe forhandlingsmandat.

Knut Arild Hareides forhandlingsmandat vil først bli meislet ut under KrFs landsstyremøte som åpner med partilederens tale fredag formiddag. I forkant av landsstyremøtet har KrFs nye stortingsgruppe sin første samling. Begge deler skjer på Hotell 33 på Økern i Oslo.

Venstre-leder Trine Skei Grande vil på sin side få innspill og mandat når hennes nye stortingsgruppe konstituerer seg i et at Stortingets møterom onsdag ettermiddag.

Støtte fra begge

Statsminister Erna Solberg (H) har ikke gitt opp håpet om å få med seg både Venstre og KrF på et samarbeid når de fire partilederne på borgerlig side til nye samtaler torsdag kveld.

En stor endring i den stortingsperioden vi nå går inn i, er at Høyre og Frp er avhengig av støtte fra både Venstre og KrF for å få flertall, mot bare ett av partiene i forrige periode. Valget ga et ikke-sosialistisk flertall med 88 mandater. Men det er et åpent spørsmål hvilken form et eventuelt samarbeid kan få.

Flere mulige utfall

Tillitsvalgte i KrF og Venstre har etter valget tatt til orde for å gå inn i regjering, mens andre har advart mot en slik løsning. I Venstre er det i tillegg varslet utmeldelser dersom partiet går inn i en regjering med Frp.

Gitt at Høyre/Frp-regjeringen fortsetter, er dette noen av de mulige utfallene:

* Regjeringen får ingen form for avtale med Venstre og KrF og må søke støtte fra sak til sak for å få flertall i Stortinget.

* En form for avtale med Venstre og KrF om støtte etableres.

* Høyre og Frp får med seg Venstre inn i regjeringen og søker støtte hos KrF eller andre partier til budsjett og enkeltsaker.

* Både KrF og Venstre går inn i regjeringen.