En kvinne tenner lys på stedet
...
En kvinne tenner lys på stedet der to personer ble stukket i hjel og åtte andre såret i Åbo. Foto: Vesa Moilainen / Lehtikuva / AP / NTB scanpix
Åbo: Knivmannens identitet «ganske sikker»
Del
Finsk politi føler seg «ganske sikre» på identiteten til mannen som stakk ned og drepte to personer i Åbo. 

Ytterligere åtte personer ble skadd i angrepet, som skjedde litt før klokken 17 fredag ettermiddag i Finlands femte største by, på finsk kjent som Åbo. Ved 22-tiden om kvelden gikk politiet til aksjon mot leiligheten til eieren av en mistenkelig bil som ble funnet etter angrepet, melder Reuters .

Minst fire personer er pågrepet, og politiet undersøker om de har forbindelser til angriperen, hvis identitet altså regnes som «ganske sikker».

– Vi undersøker deres rolle i dette. Om de hadde noe med handlingen å gjøre eller om de bare har forbindelser til den mistenkte, sier Markus Laine i politiet til nyhetsbyrået STT. Det er uklart om noen ble pågrepet i forbindelse med ransakingen av leiligheten.

Fredag kveld ble det holdt en minnehøytidelighet i Åbos domkirke. Der deltok også Finlands president Sauli Niinist. Foto: Vesa Moilainen / Lehtikuva / AP / NTB scanpix
 

Rask pågripelse

Gjerningsmannen ble skutt i beinet av politiet og pågrepet kort tid etter knivangrepet på torget i Åbo.

Folk ble bedt om å holde seg borte fra sentrum, i tilfelle det kunne komme flere angrep. Sikkerheten ble skjerpet i resten av landet, fordi det en stund var usikkert om det kunne være flere angripere eller det kunne komme flere angrep.

Gjerningsmannen beskrives av politiet som en ung mann med utenlandsk bakgrunn, ifølge kringkasteren Yle. Forstaden Variusso, der politiet gikk til aksjon, har en stor andel innvandrere. Nasjonaliteten hans var ennå ikke fastslått fredag kveld. Politiet antar at gjerningsmannen handlet alene, men utelukker ikke at andre kan ha vært involvert.

Ukjent motiv

Finlands politisjef Seppo Kolehmainen sa på en pressekonferanse fredag kveld at hendelsen da ikke ble etterforsket som et terrorangrep, men han ville foreløpig ikke utelukke den muligheten.

– Motivet er ikke kjent, det er heller ikke kjent nøyaktig hva som skjedde i Åbo, sa politisjefen.

Tungt bevæpnet politi holdt vakt på torget i Åbo etter knivangrepet der to mennesker ble drept. Foto: Roni Lehti / Lehtikuva / AP / NTB scanpix
 

Fordømmer

Den finske regjeringen, som trådte sammen fredag kveld i forbindelse med angrepet, fordømmer det statsminister Juha Sipilä omtaler som «en meget forkastelig» og «en uvanlig alvorlig voldshandling» som har sjokkert alle finner.

Sipilä takker politiet og andre myndigheter for å ha reagert raskt og profesjonelt etter angrepet.

fin-åbo-identitet,utenriks,nyheter,Kriminalitet og rettsvesen,drap,norden,finland,finland-terror,åbo,knivstikking,knivangrep,skyting,markus laine,sikkerhet,variusso,seppo kolehmainen