Russlands president Vladimir P
...
Russlands president Vladimir Putin og USAs president Donald Trump møtes for første gang fredag. Foto: Alexander Zemlianichenko / AP / NTB scanpix
Trump og Putin møttes for første gang
Del
Donald Trump og hans russiske kollega Vladimir Putin har for første gang truffet hverandre ansikt til ansikt. Det skjedde på G20-møtet i Hamburg. 

De to presidentene håndhilste og utvekslet et par ord da de traff hverandre fredag, opplyser den russiske regjeringen.

Trump har på Twitter skrevet at han gleder seg til møtet de to skal ha senere på dagen.

Putin talsmann Dmitry Peskov bekrefter at også den russiske presidenten ser fram til møtet, som finner sted på ettermiddagen.

Trump og Tillerson

Fra amerikansk side er det kun Trump selv, utenriksminister Rex Tillerson og en oversetter som stiller, ifølge en kilde i Det hvite hus. Verken Trump eller Tillerson har noen særlig utenrikspolitisk erfaring.

Kreml har betegnet møtet som avgjørende for sikkerhet og stabilitet i regionen. Putin har tidligere i år beskrevet forholdet mellom de to landene som svekket etter at Trump kom til makten.

Ut mot Russland

Torsdag gikk Trump hardt ut mot sin russiske kollega.

– Vi oppfordrer Russland til å avslutte sine destabiliserende aktiviteter i Ukraina og andre steder, og ikke støtte fiendtlige regimer – inkludert Syria og Iran – men i stedet slutte seg til ansvarlige stater i vår kamp mot felles fiender i forsvar av sivilisasjonen selv, sa han til jublende publikummere i Warszawa.

Amerikanske etterretningsorganisasjoner mener Russland i fjor sto bak en omfattende hemmelig kampanje for å få Trump valgt til president. Én av mange metoder som skal ha blitt brukt, var dataangrep rettet mot Det demokratiske partiet. Anklagene er blitt avvist av den russiske regjeringen.

I USA har både FBI og Kongressen satt i gang etterforskning for å finne ut om noen av Trumps medarbeidere samarbeidet med russerne. Så langt er det ikke funnet bevis for dette.

(©NTB)

G20-Trump-putin,utenriks,nyheter,politikk,Politiske partier,europa,tyskland,vladimir putin,donald trump,russland,usa,hamburg,g20,rex tillerson