Israelske sikkerhetsstyrker an
...
Israelske sikkerhetsstyrker anklages for grove overgrep mot sivile i palestinske områder. Foto: AP / NTB scanpix 
Brende har halvert støtten til israelske menneskerettighetsorganisasjoner
Del
Utenriksminister Børge Brende (H) har de siste årene halvert støtten til israelske menneskerettighetsorganisasjoner.

Menneskerettighetsorganisasjoner som B’Tselem , Peace Now og Breaking the Silence fikk 11,9 millioner kroner i samlet støtte fra Norge det siste året de rødgrønne hadde regjeringsmakt.

Året etter kuttet utenriksminister Børge Brende den samlede støtten til 9,5 millioner kroner, og i fjor ble den kuttet ytterligere til 5,4 millioner, viser en gjennomgang av NORADs database som NTB har gjort.

LES OGSÅ: B'Tselem: Israelske soldater opptrer som dommere og bødler

Den samlede støtten til israelske menneskerettighetsorganisasjoner er dermed mer enn halvert siden Høyre og Frp overtok.

Utenriksminister Børge Brende (H) har redusert støtten til B'Tselem. Under et besøk i 2013 ble han orientert om de ulovlige bosetningene på Vestbredden av den israelske menneskerettighetsorganisasjonens daværende leder Jessica Montell (t.h.). Foto: Nils-Inge Kruhaug / NTB scanpix
 

Rasende Netanyahu

Kuttene blir godt mottatt i Israel , der statsminister Benjamin Netanyahu og hans sterkt høyreorienterte regjering de siste årene har kommet med harde utfall mot landets menneskerettighetsorganisasjoner og anklaget dem for å være venstrevridde forrædere, finansiert av Israels fiender i utlandet.

Striden toppet seg da Netanyahu i forrige måned nektet å ta imot Tysklands utenriksminister Sigmar Gabriel , fordi han også hadde møter med B’Tselem og Breaking the Silence på programmet under sitt besøk i Israel.

LES MER: Netanyahu kaller Tysklands utenriksminister ufølsom

Gabriel fikk et ultimatum fra den israelske statsministeren, men nektet å avlyse møtene med de to organisasjonene. Netanyahu ble rasende.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har gått hardt ut mot menneskerettighetsorganisasjoner som B'Tselem og anklager dem for å være venstrevridde forrædere, finansiert av Israels fiender i utlandet. Foto: AP / NTB scanpix 
– Jeg møter ikke diplomater som kommer til Israel for å gi legitimitet til ytterliggående radikale grupper som på falsk vis anklager våre soldater for krigsforbrytelser og undergraver Israels sikkerhet, tordnet han.

Mistet støtten

B’Tselem , som i snart 30 år har satt søkelys mot urett begått mot palestinere på Vestbredden, har fått kuttet støtten fra Norge med drøyt 20 prosent siden Brende overtok som utenriksminister. I år mottar de 1,5 millioner kroner fra Norge.

Peace Now, som gjennom Settlement Watch overvåker byggeaktiviteten i de ulovlige bosetningene Israel har opprettet i palestinske områder, fikk halvert overføringen fra 1,2 millioner i 2015 til 574.000 i 2016.

Breaking the Silence , som består av tidligere israelske soldater som dokumenterer egne og medsoldaters overgrep mot palestinere, ble fratatt norsk støtte i fjor.

– Breaking the Silence fikk støtte i 2014 og 2015, men støtten ble kuttet i 2016 på grunn av store behov i andre deler av regionen, sier kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i UD til NTB.

LES OGSÅ: Israelsk soldat dømt til fengsel for å ha drept palestiner

Hvem som videre vil få norsk støtte, er ifølge Solberg ennå ikke klart.

Fagre ord

I desember 2014 la Solberg -regjeringen fram en stortingsmelding om menneskerettigheter som mål og middel i utenrikspolitikken.

«Fremme av menneskerettigheter og demokratiprinsipper ligger i hjertet av norsk utenrikspolitikk», het det blant annet i denne.

Stortingsmeldingen medgir også at det «i regjeringens tilnærming ligger en erkjennelse av at man i menneskerettighetsarbeidet vil støte på dilemmaer og måtte foreta avveininger», noe kuttene i støtte til israelske menneskerettighetsorganisasjoner trolig er et eksempel på.

Israelere flest aner ikke hva israelske soldater holder på med i palestinske områder, mener Yehuda Shaul, en av grunnleggerne av soldatorganisasjonen Breaking the Silence. I 2016 mistet de støtten fra Norge. Foto: Nils-Inge Kruhaug / NTB scanpix
 

norge-israel-MR,utenriks,nyheter,Krig og konflikter,krig,norge,Riksnyheter,midtøsten,Israel - Palestina,børge brende,btselem,b'tselem,breaking the silence,peace now,norad,frp,fremskrittspartiet,høyre,benjamin netanyahu,guri solberg,ud,norsk ud,utenriksdepartementet,erna solberg,settlement watch