I november i fjor ble Russland
...
I november i fjor ble Russlands nye ambassadør, Tejmuraz Otarovitsj Ramisjvili, tatt imot av kong Harald. Tre måneder senere går Ramisjvili til frontalangrep på norske myndigeter. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Ny ordkrig mellom Norge og Russland
Del
Russland angriper norske myndigheter for å spre falske trusselbilder. Ren propaganda, repliserer statsminister Erna Solberg (H).

I en uttalelse fredag gikk den russiske ambassaden i Oslo til et verbalt angrep på norske myndigheter, som beskyldes for å habidratt til nyheter om Russlands "lumskhet", "falske nyheter" og behov for ytterligere å begrense samarbeidet.

– Dette er et eksempel på russisk propaganda som gjerne kommer når det er stort fokus på sikkerhetspolitikk, sier Solberg til NTB fra sidelinjen på den store sikkerhetskonferansen i München.

Hun tar uttalelsen fra den russiske ambassaden om at forholdet til Norge er "utilfredsstillende", med stor ro.

– Mytisk "trussel"

– Det er ingenting i denne uttalelsen som er nytt for oss. Dette er et synspunkt som kommer med jevne mellomrom, sier hun.

I den tre sider lange uttalelsen heter det blant annet at norske myndigheter har som mål"å skremme Norges befolkning med en mytisk russisk "trussel" og åpenlyst forsøke å sikre seg tilleggsfinansiering og ekstra fullmakter på bekostning av velferdsordninger, rettigheter og personlige friheter til statsborgerne".

– Den russiske part har i flere år gjort norske kolleger oppmerksomme på den utilfredsstillende tilstanden i det bilaterale forholdet på det politiske området", heter det videre i uttalelsen.

Utenriksminister Børge Brende (H) (t.v.) drar om noen uker på sitt første Russland-besøk siden 2014. Samtidig toner pressetalsmann i Utenriksdepartementet Frode O. Andersen ned innholdet i uttalelsen fra den russiske ambassaden. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
 

UD: Velkjent

Samme dag som uttalelsen kom, kom nyheten om at utenriksminister Børge Brende (H) skal delta på en Arktis-konferanse i Arkhangelsk i mars. Det blir Brendes første Russland-besøk siden 2014.

I UD forsøker man å tone ned innholdet i uttalelsen fra den russiske ambassaden.

– Den russiske ambassaden kommer med velkjente synspunkter på europeisk sikkerhetspolitikk og NATO , sier pressetalsmann Frode O. Andersen .

LES: Russland vil avkriminalisere visse former for familievold

NUPI-forsker Jakub Godzimirski avfeier på sin side uttalelsen som "klumsete" og tolker den som et forsøk på å blande seg inn i den norske Russland-debatten.

– Jeg tror dette har noe å gjøre med den interne norske dynamikken, sier Godzimirski til NTB.

Advart mot russiske hackere

Den siste tiden har både Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og E-tjenesten advart mot digitale trusler fra særlig Russland.

– Usaklig og virkelighetsfjern anti-russisk retorikk, skriver ambassaden i uttalelsen.

I tillegg skapte det rabalder da stortingspolitikerne Trine Skei Grande (V) og Bård Vegar Solhjell (SV) nylig ble nektet visum til Russland. Men visumnekten vil bli opprettholdt, slår den russiske ambassaden fast.

LES OGSÅ: Stortingspolitikere fikk ikke visum til Russland - komitéreise avlyst

Godzimirski tror uttalelsen kan være en måte for den nye Russland-ambassadøren Tejmuraz O. Ramisjvili å markere seg på.

– Men det er gjort på en litt klumsete måte. Man ramser opp alle de tingene man er misfornøyd med, uten å nevne at Russland har gjort en del som har ført til disse reaksjonene. Dette er en veldig ensidig fremstilling av saken, sier han.

Ønsker dialog

Lederen av Stortingets utenrikskomité Anniken Huitfeldt (Ap) er mer forsiktig i sine uttalelser.

– Norge og Russland er naboland. Vi behøver og ønsker dialog, uavhengig av skiftende politiske værforhold, sier hun til NTB.

russland-samle,innenriks,nyheter,politikk,norge,Riksnyheter,erna solberg,propaganda,russland,münchen,tyskland,børge brende,norsk ud,utenriksdepartementet,arkhangelsk,arktis,arktis-konferanse,nato,frode o. andersen,frode overland andersen,nupi,jakub godzimirski,pst,politiets sikkerhetstjeneste,trine skei grande,bård vegar solhjell,venstre,sv,sosialistisk venstreparti,tejmuraz o. ramisjvili,stortinget,anniken huitfeldt