FLERE SIER NEI: – Det er et p
...
FLERE SIER NEI: – Det er et problem at mange avdøde ikke har sagt fra til sine pårørende om at det er i orden med organdonasjon, mener Aleksander Sekowski i Stiftelsen Organdonasjon. Illustrasjonsbilde: Yayimages.com
Færre organdonasjoner, flere sier nei
Del
I fjor ble det gjennomført 107 organdonasjoner, noe som er 3 færre enn i 2015. Totalt fikk over 400 nordmenn et nytt organ i fjor, opplyser Stiftelsen Organdonasjon til Dagen.

– Donorsykehusene meldte langt flere potensielle donorer inn til transplantasjonssenteret ved Rikshospitalet i fjor enn i 2015, forteller informasjonssjef Aleksander Sekowski.

Men han legger til at det i fjor også var en liten økning i tallet på de som sa nei med 30 mot 26 prosent i 2015.

– Når vi spør befolkningen om organdonasjon, er det bare 4 prosent som sier nei. Men det skjer tydeligvis noe på vei til sykehusene. Det er et problem at mange avdøde ikke har sagt fra til sine pårørende om at det er i orden med organdonasjon. Det er bare halvparten som forteller om sitt ønske. Avdødes vilje gjelder og skal følges, sier Sekowski.

Antall organdonasjoner forteller hvor mange avdøde som var positive til at deres organer kunne benyttes til andre, og i noen tilfeller brukes sju ulike organer fra samme person.

Stiftelsen Organdonasjon mener det er enkelt å bli donor. Det viktigste er å si fra slik at pårørende vet hva man vil. Det kan fylles ut donorkort eller en donor-app på mobilen, og alle kan i dag si ja til organdonasjon.

Abortklinikk beskyldes for organhøsting

Facebook vil ha deg til å melde donor-status