Geir S. Toskedal (KrF). Foto:
...
Geir S. Toskedal (KrF). Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
KrF klar til å bestemme seg om statsborgerskap
Del
Domstolene kan overta beslutningene om tilbakekallelse av statsborgerskap fra Utlendingsdirektoratet dersom Kristelig Folkepartis stortingsgruppe går inn for dette onsdag.

Sier KrF ja under gruppemøtet onsdag ettermiddag, vil det være flertall i Stortinget for forslaget fra SV , Ap , Senterpartiet , Venstre og MDG .

– Selv om det fortsatt er en stund før saken skal til avgjørelse i Stortinget, har KrF satt av tid i dagens gruppemøte til en grundig behandling og vedtak i spørsmålet om endret prosess for tilbakekallelse av statsborgerskap, sier partiets innvandringspolitiske talsmann Geir S. Toskedal til NTB.

– Stortingsgruppen skal diskutere hvorvidt det er behov for å endre prosessen, slik at tilbakekallelse av statsborgerskap skal behandles av domstolene, utdyper han.

LES: KrF vil undersøke mer om statsborgerskap

Oppmerksomhet

Saken har fått stor oppmerksomhet de siste dagene etter at den 30 år gamle bioingeniøren Mahad Abib Mahamud på nytt sto fram med sin historie.

Han er fratatt statsborgerskapet fordi norske myndigheter mener han som 14-åring snakket usant om sitt egentlige hjemland da han søkte asyl og senere fikk norsk statsborgerskap.

LES OGSÅ: Elden: – Ulovlig å gjøre noen statsløs

Konsekvenser

Toskedal understreket overfor NTB tidligere denne uken at saken har flere sider.

Partiet er opptatt av hvilke konsekvenser en eventuell omlegging vil ha – både for enkeltpersoner og for utlendingsforvaltningen.

Andre momenter er hva en omlegging vil innebære for domstolene, inkludert ventelister og ressurser.

LES MER: Jagland sterkt frustrert over norsk asylpolitikk