Frankrikes utenriksminister Je
...
Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault åpnet fredskonferansen for Midtøsten i Paris søndag formiddag. Foto: Thomas Samson / AP / NTB scanpix
Slår ring om tostatsløsningen før Trump tar over
Del
Tostatsløsningen er eneste vei til varig fred mellom Israel og palestinerne. Det er budskapet 70 land vil sende til partene i konflikten – og til den nye presidenten i USA.

Tostatsløsningen er truet, advarte Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault da han åpnet den store fredskonferansen for Midtøsten i Paris søndag formiddag.

Hele 70 land og fire internasjonale organisasjoner deltok, med utenriksminister Børge Brende (H) som Norges representant. Men de to partene som fredskonferansen handlet om, Israel og palestinerne, var ikke til stede.

LES: – Blir ikke fred av fredskonferanser

Det var heller ikke den nye administrasjonen til USAs påtroppende president Donald Trump – som møtets budskap i høyeste grad var rettet mot.

Anspent

De 70 landenes hovedkrav til Israel og palestinerne er at begge må fornye sitt løfte om å støtte opp om tostatsløsningen. To stater er eneste vei til varig fred, og løsningen må komme gjennom direkte forhandlinger, fastholder de.

Brende besøkte både Israel og De palestinske selvstyreområdene i forrige uke og forteller at situasjonen nå virker mer anspent enn på lenge.

– Du kan se tegn til voldelig ekstremisme og radikalisering. Det er avgjørende at vi igjen greier å skape et realistisk håp om en fredsprosess. Dette er et sterkt signal både til israelerne og palestinerne om at de må sette seg ned og forhandle, sier Brende til NTB på sidelinjene av konferansen.

LES OGSÅ: Midtøsten-konferanse uten noen av partene

Han understreker at Israels ulovlige bosetninger på Vestbredden er et alvorlig hinder for dette.

Krangel om erklæring

NTB er kjent med at det i oppkjøringen til møtet skal ha vært betydelig uenighet om hvordan konklusjonene skal følges opp videre.

Enkelte land skal ha tatt til orde for å formalisere oppfølgingen gjennom en ny internasjonal støttegruppe for Israel og De palestinske selvstyremyndighetene. Andre skal ha ønsket en ny resolusjon i FNs sikkerhetsråd . Men begge forslagene skal ha blitt skutt ned i forhandlingene om en slutterklæring fra møtet. Det eneste landene skal ha klart å bli enige om, er et løfte om å holde et nytt møte senere.

Ifølge avisa Haaretz beskriver vestlige diplomatkilder forhandlingene om slutterklæring som «et komplett kaos».

Israelskvennlige demonstranter utenfor Israels ambassade i Paris i forbindelse med fredskonferansen for Midtøsten i samme by søndag. Foto: François Mori / AP / NTB scanpix
 

«Ubrukelig»

Israels statsminister Benjamin Netanyahu har fordømt konferansen som «rigget» mot Israel.

– Konferansen som finner sted i Paris i dag, er en ubrukelig konferanse, sa Netanyahu da den israelske regjeringen holdt sitt ukentlige møte søndag.

DEBATT: Børge Brendes opptreden i Paris

Han la ikke skjul på at han regnet med mer støtte til den israelske regjeringens linje etter Donald Trumps overtakelse som president i USA.

– Jeg må si at denne konferansen er en av de siste krampetrekningene til gårsdagens verden. Morgendagens verden blir annerledes, og den er veldig nær, sa Netanyahu.

Ny dynamikk

USAs utenriksminister John Kerry var på plass i Paris, og i samtalene fram mot møtet skal dynamikken mellom USA og andre land ha vært merkbart annerledes enn før.

Amerikanerne har den siste måneden tatt flere skritt for å uttrykke USAs standpunkter klart og tydelig, noe som tolkes som et forsøk på å male Trump inn i et hjørne før han får nøklene til Det hvite hus fredag denne uka. 

ISRAEL-PODCAST: Regjeringen ignorerer boikott-bevegelsen

På den annen side skal arabiske land ifølge NTBs opplysninger ha blitt mer forsiktige – tilsynelatende fordi de er redde på hva som kan være i vente.

frankrike-midtøsten-møte,utenriks,nyheter,Krig og konflikter,Fredsoperasjoner,europa,frankrike,midtøsten,Israel - Palestina,sikkerhetsrådet,fn,fns sikkerhetsråd,tostatsløsning,jean-marc ayrault,fredskonferanse,børge brende,donald trump,usa,de palestinske selvstyreområdene,palestinske selvstyreområder,haaretz,john kerry,det hvite hus