Avtroppende president Barack O
...
Avtroppende president Barack Obama. Foto: Charles Rex Arbogast / AP / NTB scanpix
Prosessen med å fjerne Obamacare er i gang
Del
Representantenes hus har stemt for et forslag som ses som det første konkrete skrittet mot å avvikle president Barack Obamas helsereform.

I det republikansk-dominerte Representantenes hus stemte 227 for budsjettforslaget, mens 198 stemte mot.

Dermed får en rekke sentrale komiteer og utvalg i Kongressen oppgaven å utforme nye lover som skal føre til avviklingen av helsereformen kjent som Obamacare . Deadline for forslag er den 27. januar.

Republikanerne har flertall i begge kamrene i Kongressen, og natt til fredag stemte Senatet for samme tiltak som fredag sikret flertall i Representantenes hus. I Senatet stemte 51 for og 48 mot. Budsjettet trenger ikke presidentens signatur.

Påtroppende president Donald Trump har lovet å erstatte helsereformen med en «billigere og bedre» løsning i løpet av kort tid.

I forkant av avstemningen fredag omtalte lederen for Representantenes hus, republikaneren Paul Ryan , helsereformen som «arrogant og mot våre grunnleggende prinsipper». Han mente også at reformen ikke hadde oppfylt Obamas løfter om lavere kostnader på helsetjenester og større valgfrihet.

Demokratenes mindretallsleder Nancy Pelosi mener Republikanerne er på vei til å gjøre situasjonen verre for brukerne av helsetjenester.

us-obamacare-kongress,utenriks,nyheter,politikk,nord-amerika,usa,helse,helsereform,obamacare,barack obama,representantenes hus,reform,helsetiltak,kongressen,senatet,donald trump,paul ryan,utenrikspolitikk