USAs påtroppende president Don
...
USAs påtroppende president Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
Halve Norge frykter Trump som president
Del
49 prosent av nordmenn mener USAs påtroppende president Donald Trump utgjør en «svært stor» eller «ganske stor» trussel mot verdensfreden, ifølge en fersk meningsmåling.

34 prosent av de spurte i en landsdekkende meningsmåling Ipsos har utført for Dagbladet svarte at Trump «i liten grad» utgjorde noen trussel. 13 prosent svarte «i svært stor grad» og 36 prosent «i ganske stor grad». Fem prosent svarte «ikke i det hele tatt» og 12 prosent «vet ikke».

LES: Skal be for Trump

Seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forsvarsstudier mener det har å gjøre med usikkerhet.

– Som fagperson har jeg studert amerikansk og internasjonal politikk i en mannsalder, og jeg kan si at Donald Trump representerer en såpass ukjent størrelse at det er rimelig at folk kjenner på en utrygghet og usikkerhet, sier Melby.

– USA har helt siden andre verdenskrig vært et stabiliserende fastpunkt i internasjonal politikk. De har skapt forutsigbarhet og stabilitet, noe man før andre verdenskrig manglet. Trumps retorikk går løs på dette grunnfundamentet som USA har vært internasjonalt, mener han.

trump-frykt-norge,innenriks,nyheter,politikk,meningsmålinger,nord-amerika,usa,norge,Riksnyheter,donald trump,verdensfred,verdensfreden,statistikk,meningsmåling,spørreundersøkelse,frykt,trussel,ipsos,svein melby,institutt for forsvarsstudier,andre verdenskrig