ANKLAGER: Jan Bøhler (Ap) ankl
...
ANKLAGER: Jan Bøhler (Ap) anklager Fremskrittspartiet for å løpe fra sin egen politikk. 
 Foto: Stian Lysberg Solum, NTB scanpix
– Muslimer er positive til julegudstjenester
Del
Jan Bøhler sier at representanter for muslimske trossamfunn han har snakket med vil ha muslimer i kirken til jul.

Jan Bøhler er Oslo-representant for Arbeiderpartiet på Stortinget og har en stor kontaktflate i Groruddalen , et av områdene i Norge med høyest andel innvandrere.

– Jeg mener det er viktig at alle deltar i skolegudstjenestene . Det er viktig å bli kjent med hverandres skikker og tradisjoner. Hvis ikke synes jeg man fratar barna noe viktig, nemlig å få oppleve innholdet i den norske julen og å få vite mer om den troen som ligger i vår grunnlov og er vårt religiøse ankerfeste.

Han opplever at et stort flertall muslimer i Groruddalen ønsker at barna skal gå i kirken til jul. Bøhler viser til et dialogmøte han nylig deltok i med representanter fra flere moskéer i dalen.

– Der var det enighet om at vi skulle oppfordre alle til å gå til kirken til jul, også alle muslimer.

Human-Etisk Forbund snakker gjerne om hensynet til andre religiøse minoriteter, som muslimer ?

– Mitt inntrykk er at muslimer er mer opptatt av religion enn oss og har mer sans for folk som er religiøse. De føler mer trygghet på andre som også har en religiøs tro og nærmere oss som tilhører andre religioner, enn de som ikke tror på noen Gud. Det er jeg helt sikker på.

Bøhler har representert Oslo i en årrekke på Stortinget og har et bredt utviklet nettverk i Grorud-dalen. Her har to bydeler, Stovner og Alna, nå flertall med innvandrerbakgrunn, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Skolegudstjeneste blir til julesamling: Refleksjon og Fadervår på julesamling  

Flere enn før

BLE HETSET: Muslimen Laial Janet Ayoub opplevde mye hets da hun i fjor fortalte at hun sendte barna i skolegudstjeneste. 
 Foto: Lars Akerhaug
Laial Janet Ayoub er muslim og bor i Oslo.

– Gudshus er gudshus for min del. Kan godt be i kirken jeg, vi har jo en og samme Gud, sier hun.

Ayoub opplevde mye hets da hun i fjor valgte å stå frem og snakke om hvorfor hun sender sin egen datter til skolegudstjeneste , men forteller også at hun har fått støtte fra muslimer i både Sverige og Danmark.

– Før var det et mindretall som gjorde det, i oppveksten var det bare meg og noen få andre muslimske barn som gikk i Kirken til jul. Men vi som har vokst op her i Norge vet hvordan det fungerer og at man ikke må være kristen for å gå i kirken . Nå har ikke jeg statistikk, men jeg vil tro at det er flere som sender barna sine nå.

Hun forteller også at hun som tolk møter nyankomne flyktninger og innvandrere som forteller at de ikke har noe imot å la barna gå i kirken til jul.

Skolene og kirken på Voss lager julesamling uten forkynnelse  

Feirer jul

Linda Noor er norsk konvertitt til islam , leder i Minotenk og bor på Holmlia , i Søndre Nordstrand bydel, et av områdene i Olso med høyest andel innvandrere.

– Alle de muslimske barnefamiliene jeg kjenner til her på Holmlia sender barna til kirken i gudstjenestene skoler og barnehager blir invitert til.

Misliker tvang

DELTAR: - For de fleste muslimer er ikke julegudstjenester problematisk, mener Shoaib Sultan. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix
Tidligere leder av Islamsk Råd , Shoaib Sultan sier at julegudstjenester ikke er problematisk i seg selv for de fleste muslimer. Men han er bekymret for at noen kan føle seg presset til å delta.

– Men en god del synes nok at opplevd tvungen deltakelse er et problem. Mange er ikke negative, men synes nok noe som blir så forkynnende er problematisk hvis det oppleves som obligatorisk. De blir altså negative når unger føler seg tvunget til å være med på det. Så er det litt med ungene selv og hva de ønsker.

– Så skal det sies, vi vet at mange muslimer deltar i julefeiringen også.

 skolegudstjeneste,muslimer,tro,livssyn,religion,jan bøhler,ap,oslo,groruddalen,laial janet ayoub,kirken,den norske kirke,flyktninger,innvandrere,linda noor,minotenk,holmlia,konvertitt,islam,konvertitter,shoaib sultan