Statsminister Erna Solberg (H)
...
Statsminister Erna Solberg (H) venter spent på resultatet fra presidentvalget i USA. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Solberg: – En unnlatelsessynd å ikke tilby skolegudstjenester
Del
Statsminister Erna Solberg (H) beklager at enkelte skoler velger bort julegudstjenester og kaller det et brudd på Norges historiske grunnlag.

KrF -leder Knut Arild Hareide tok opp debatten om skolegudstjenester i Stortingets spontanspørretime onsdag, der statsministeren møtte.

Han viste til at rektorene ved flere skoler i Voss i år har takket nei til tilbud om skolegudstjenester, og ville vite hva Erna Solberg syntes om det.

– Ingen skal pålegges å gå i julegudstjeneste , men å ha det tilbudet mener jeg er helt naturlig del av den norske skolehverdagen. Jeg mener det blir rart og en liten unnlatelsessynd hvis vi skal tilpasse oss så mye at vil vi unnlater å ta med den viktigste delen av hvorfor vi feirer jul. Det å miste det båndet vil være en formidling som er et brudd med vår historiske grunnlag, sa Solberg.

Påmelding eller avmelding

– Jeg er veldig, veldig glad for de tydelige signalene statsministeren her sender, repliserte Hareide.

Han pekte samtidig på at han mener regjeringen gir uklare signaler om skolene bør praktisere en aktiv påmelding eller bare en avmelding til skolegudstjenester. Mens Utdanningsdirektoratet anbefaler aktiv påmelding, har kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) tatt til orde for avmelding.

Solberg uttalte at hun mente det ble en for stor detaljstyring fra statens side å gå inn og regulere akkurat dette spørsmålet, men sa at hun personlig synes det er mer naturlig med avmelding enn aktiv påmelding.

 

 

Bekymret for sangarv

KrFs representant Anders Tyvand tok opp at det også problematiseres at skolen lærer bort kristne julesanger og arrangerer gang rundt juletreet. Også dette bekymrer Solberg.

– Å ta bort kristne sanger, vil innebære å ta bort en stor del av den norske sangarven, og også den internasjonale sangarven, uttalte hun.

– Usikkerhet

I Vandrehallen etter spørretimen utdypet Knut Arild Hareide hvorfor han mente det var nødvendig å ta en avgjørelse om julegudstjenester ved noen skoler på Voss opp med statsministeren .

– Dette gjelder ikke bare Voss, det er langt flere kommuner som ikke lenger tilbyr skolegudstjeneste . Når det gjelder skolegudstjenestene, så tror jeg mange føler en usikkerhet, og da er det viktig at vi politikere er tydelig på at dette er noe vi ønsker, sier Hareide til NTB.

– Jeg er opptatt av at vi ikke skal gjemme bort tro og religion i det offentlig rom, slik at det bare blir det sekulære det blir plass og rom igjen for, sier Hareide.

-----

Statsminister Erna Solberg:

«.... jeg mener jo faktisk at normen i norsk skole er at det tilbys skolegudstjenester.»

Statsminister Erna Solberg (H) sammen med Knut Arild Hareide (KrF) etter den muntlige spørretime på Stortinget. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Er normen

Erna Solberg ville ikke si noe om hun mener rektorene på Voss tok en gal avgjørelse ved å sin nei til skolegudstjenester.

– Jeg vil ikke sette meg til dommer over deres avgjørelse, for jeg vet ikke hva de har vurdert. Men jeg er opptatt av den generelle diskusjonen om at når vi markerer jul, så kan det ikke bare bli nisser, vi må faktisk få med at dette er en religiøs høytid. En del av et undervisningsopplegg for å lære og forstå, er også å oppleve en seremoni, sier Solberg til NTB.

– Men en skolegudstjeneste er jo ikke en del av skolens undervisningsopplegg?

– Det er mange ting som ikke er et undervisningsopplegg, men som kan være et tilleggsopplegg, som for eksempel museumsbesøk. Det handler om å oppleve og lære på forskjellige måter, og deltakelse i tradisjonen, bidrar til dette, sier Solberg.

– Du uttalte at du mener det mest normale vil være å melde seg av en skolegudstjeneste fremfor en aktiv påmelding. Vil ikke det være å signalisere at skolegudstjenester er normen i norsk skole, mens de som ikke vil gå, avviker?

– Ja, men jeg mener jo faktisk at normen i norsk skole er at det tilbys skolegudstjenester, sier Solberg. spørre-julegudstjenster-erna,innenriks,nyheter,politikk,kristendom,norge,Riksnyheter,skolegudstjenester,erna solberg,høyre,den norske kirke,krf,knut arild hareide,stortinget,linda hofstad helleland,julesanger,anders tyvand