EN FINGER MED: Carlos Luna hev
...
EN FINGER MED: Carlos Luna hevder han har hatt en finger med i spillet når det gjelder det historiske besøket som nå finner sted i Sverige. Foto: Klaus Gustafsson
Han har spilt fotball med paven
Del
Carlos Luna (74) er noe så sjeldent som en venn av paven. – Frans er en genuin og ukomplisert person, sier han til Dagen.

Det er like før pave Frans skal ankomme Lund domkirke , hvor han sammen med andre religiøse ledere – både katolikker og lutheranere – skal markere at det er nesten 500 år siden reformasjonen.

LES: Ulike syn på pavebesøket

Folk har stilt seg ved sikkerhetsgjerdet som omringer kirkeplassen. Selv står Carlos Luna på innsiden. Det er ikke første gang han ser paven i levende live. Han har nemlig kjent Frans siden 60-tallet.

– Privat er han en genuin og ukomplisert person. Han er lojal og han bryr seg om andre mennesker. Det mener jeg er den aller største egenskapen hans, sier Luna.

Spilte fotball sammen

Mannen med det karakteristiske utseendet mimrer. Han forteller at det var i Argentina, der de begge har sitt opphav, at han for første gang traff det som nå er Den katolske kirkes overhode.

– Vi kjempet sammen mot diktaturet i Argentina. Jeg var geriljakriger og han var sammen med noen jesuitter. Hver søndag møttes en hel gruppe for å meditere, og etterpå spilte vi fotball, sier Luna.

– Og Frans var alltid på det andre laget og spilte mot meg. Da jeg traff ham i 2014 sa jeg derfor: «Hellige far, du må tilgi meg for de gangene jeg har sparket deg i leggen eller taklet deg i bakken,» sier Luna. Han ler.

– Da svarte paven: «Carlos, dette er tilgitt og glemt.»

Finger med i spillet

74-åringen hevder han har hatt en finger med i spillet når det gjelder det historiske besøket som nå finner sted i Sverige, landet han har bodd i siden 1973.

– I 2012 sa jeg til ham at han måtte ta turen til Sverige. Sverige reddet livet til 30.000 latinamerikanere på 70- og 80-tallet. De tok seg av vår familie. Jeg sa til ham at jeg skulle gjøre alt jeg kunne for å få ham til Sverige, men ikke bare til Sverige – til Lund, sier Luna som selv bor 80 kilometer fra den skånske studentbyen.

Nå er drømmen blitt en realitet. Luna er ikke i tvil om at dette er en utrolig stor milepæl i den kristne historien.

– Vi markerer at 500 år med bråk, hat og til og med krig, nå er over. Fra i dag vandrer vi fremover med våre søstre og brødre fra den protestantiske delen av kirken. Dette er spesielt viktig nå i 2016, mener han.

– I disse dager der mennesker har mistet veien, må vi prøve å redde jorden. Og det er det bare vi som er skapt av Gud som kan gjøre. Vi kan ikke gjøre det som politikere eller slikt, men ved hjelp av den overbevisningen som finnes inne i oss. Den må kirken vekke.

Se også:

 paven,pave frans,frans,lund domkirke,domkirken i lund,carlos luna,katolikker,lutheranere,kristenliv,argentina,den katolske kirke,den katolske kirken,sverige,sør-amerika,latin-amerika,pavebesøk,historisk