Militærstyrkene som hadde øvel
...
Militærstyrkene som hadde øvelse på Gotland tidligere i september, har blitt utplassert på øya permanent. Generalmajor Karl Engelbrektson sier imidlertid at dette ikke skyldes noen russisk trussel mot Sverige. Foto: Soren Andersson / TT / NTB scanpix.
– Økt russisk trussel mot Sverige
Del
Svenske myndigheter har fått opplysninger om at trusselnivået fra Russland har økt, melder Dagens Nyheter. Opplysningene bidro til at Sverige utplasserte styrker på øya Gotland.

Kilder med innsyn i etterretningsopplysningene og Sveriges militære beredskap opplyser til avisen at trusselnivået er «høyt». Dette beskrives som en trussel fra Russland mot Sverige.

LES: Sveriges regjering i krisemøte etter mystiske angrep

Det svenske forsvaret utplasserte nylig styrker på Gotland i Østersjøen for første gang på over ti år. 150 soldater og stridsvogner er blant annet på plass på øya.

Trusselens karakter og innhold er klassifisert som topphemmelig, «av stor betydning for rikets sikkerhet». Detaljene er derfor ikke kjent.

Beredskapsøvelser

Regjeringskilder opplyser til Dagens Nyheter at trusselen fra Russland regnes som økt, men innholdet i trusselen holdes hemmelig også for dem.

I begynnelsen av september opplyste både forsvarssjef Nicael Bydén og forsvarsminister Peter Hultqvist at sikkerhetssituasjonen var blitt forverret. Forsvarsledelsen bestemte også å gjennomføre beredskapsøvelser for de militære styrkene uten å si fra på forhånd.

Svenske soldater ankommer Visby på Gotland i Østersjøen onsdag. Det er første gang på ti år at det svenske forsvaret er til stede på Gotland. Foto: Søren Andersson / TT / Reuters / NTB scanpix
 

Aftonbladet har forsøkt å få en kommentar til saken fra forsvarsministeren, men han vil ikke kommentere saken.

– Høyst uvanlig

– Noe har skjedd i etterretningsbildet. Borgerne vet ikke hva det er. Vi ser imidlertid effektene av det. Den raske utplasseringen av styrker på Gotland er høyst uvanlig, sier Wilhelm Agrell , professor i etterretningsanalyse, til Dagens Nyheter.

USAs visepresident Joe Biden var på besøk i Stockholm i slutten av august.

– La det ikke rå noen misforståelse, hos herr Putin eller noen annen, om at dette er ukrenkbart territorium. Punktum, punktum, punktum, sa Biden da på en pressekonferanse.

Svenske soldater på patrulje utenfor Visby på Gotland. Foto: Søren Andersson / TT / Reuters / NTB scanpix
 

sv-russ-trussel,utenriks,nyheter,politikk,forsvar,norden,sverige,trussel,russland,trusselvurdering,dagens nyheter,gotland,etterretning,peter hultqvist,nicael bydén,østersjøen,sikkerhet,beredskap,wilhelm agrell,joe biden,vladimir putin,stockholm,usa