Den ultraortodokse jøden Yisha
...
Den ultraortodokse jøden Yishai Schlissel soner livstid i et israelsk fengsel, etter å ha drept en 16 år gammel jente og såret fem andre under et angrep mot fjorårets homoparade i Jerusalem. Foto: Reuters / NTB scanpix
Streng sikkerhet foran homoparade i Jerusalem
Del
Israelsk politi var i høyeste beredskap foran torsdagens homoparade i Israel, i frykt for nye voldelige angrep fra ultraortodokse jøder og høyreekstreme.

2.000 politifolk var utkommandert, og flere av byens mest trafikkerte gater var sperret av da årets parade startet torsdag ettermiddag.

LES: Jerusalems ordfører dropper Pride-marsj

Under fjorårets parade ble en 16 år gammel jente drept og fem andre såret da den ultraortodokse jøden Yishai Schlissel gikk til angrep med kniv mot deltakere i opptoget.

Pågrep

Schlissel soner nå livstid i et israelsk fengsel, men onsdag slo israelsk politi til mot familiens hjem i Yad Binyamin og pågrep broren hans som mistenkes for å ha planlagt et hevnangrep under årets parade, skriver Haaretz .

En aktivist fra den høyreekstreme jødiske gruppen Lehava ble også pågrepet i forkant av paraden, etter å ha framsatt trusler mot homofile på Facebook.

Andre aktivister ble advart mot å nærme seg deltakerne, og det samme ble de øvrige medlemmene av Schlissels familie.

Mintes offer

Arrangørene av homoparaden, The Jerusalem Open House for Pride and Tolerance, ventet på forhånd rundt 10.000 deltakere i torsdagens opptog, omtrent de samme som i fjor.

LES OGSÅ: – Jeg kunne ha blitt 
det neste offeret

Deltakerne i paraden skulle etter planen legge ned blomster på stedet der 16 år gamle Shira Banki ble drept, og jentas foreldre skulle tale til deltakerne etter paraden.

Fraværende borgermester

Jerusalems borgermester Nir Barakat, som representerer statsminister Benjamin Netanyahus høyreparti Likud , var ikke å finne blant deltakerne i årets homoparade. Det vakte sterke reaksjoner fra flere hold.

– Jeg vil ikke delta, for jeg ønsker ikke å være del av noe som støter de ultraortodokse og det religiøse sionistmiljøet, sier Barakat i et intervju med avisen Yedioth Ahronoth.

Barakat understreket likevel at han støtter de homofiles sak og deres rett til å holde parade i Jerusalem.

Borgermesteren høstet likevel kritikk fra flere hold.

Kritikk

– Det er svært beklagelig at han ikke kommer. Det er mange ulike miljøer i Jerusalem, og alle må vies oppmerksomhet, sier Sarah Kala i The Jerusalem Open House for Pride and Tolerance.

Også opposisjonen i Israel kritiserer Barakat for å holde seg unna årets homoparade i Jerusalem.

– Barakat spytter mot en hel gruppes sikkerhet og verdighet for å høste politisk gevinst. Han svikter sin rolle som offentlig skikkelse og krenker Shira Bankis minne, mener lederen for venstrepartiet Meretz, Zehava Galon.

Avlyste parade

I forrige uke ble en planlagt homoparade i Be'er Sheva i Israel avlyst, til protester fra flere hold.

Bakgrunnen for avlysningen var strid om hvor paraden skulle holdes, etter at myndighetene med henvisning til «sikkerhetshensyn» forbød deltakerne å gå i hovedgata.