MANN VED MUR: Jerusalems ordfø
...
MANN VED MUR: Jerusalems ordfører Nir Barkat dropper å delta i årets homoparade. Foto: Baz Ratner, Reuters/NTB Scanpix
Jerusalems ordfører dropper Pride-marsj
Del
Ordfører Nir Barkat mener at homoparaden torsdag fornærmer religiøse innbyggere.

I dag går årets homoparade gjennom Jerusalem , men uten byens ordfører Nir Barkat . Han lar være å delta fordi han «ikke vil være del av noe som fornærmer de religiøse innbyggerne».

Barkat understreker at homofile får lik behandling som alle andre og at de er i sin fulle rett til å marsjere, men at «de må forstå at deres handlinger i dette tilfellet krenker den religiøse offentligheten», skriver ynetnews.com .

Knivdrap

Avgjørelsen skaper sinne i homomiljøet. Han får også sterk kritikk fra det sosialdemokratiske partiet Meretz .

– Nok en gang gir ordføreren etter for religiøs terror og tar usle politiske beslutninger på det homofile samfunnets regning, sier Zehava Galon til Haaretz .

I FJOR: Deltakere under fjorårets homoparade i Jerusalem, kort tid før en ortodoks jøde gikk til angrep på folk med kniv. Foto: Amir Cohen, Reuters/NTB Scanpix
 

Under fjorårets parade ble den 16 år gamle israelske jente Shira Banki knivdrept av en ultraortodoks jøde .

Han hadde akkurat sonet en dom for å knivstikke deltakere under homoparaden i 2005 i Jerusalem. Nå skal han sone 31 år til for drapet på 16-åringen og seks drapsforsøk.

Besøksforbud

Flere av gjerningsmannens familiemedlemmer ble onsdag brakt inn til avhør hos politiet. Noen av dem fikk forbud mot å oppholde seg i Jerusalem mens paraden pågår.

LES: – Jeg kunne ha blitt 
det neste offeret

En felles markering ble tirsdag kveld avholdt for den drepte jenta på Zion's Square i Jerusalem sentrum, der religiøse og ikke-religiøse snakket sammen.

Toleranse

President Reuven Rivlin møtte mandag familien til den drepte jenta. Han tok sterk avstand fra voldsbruk og hat mot homofile.

– Drapet på Shira og det forferdelige terrorangrepet i Orlando viser at vi må anstrenge oss skikkelig for å lære bort toleranse. Den store kampen ligger fortsatt foran oss, sa Rivlin.

Shiras far takket for at presidenten tydelig tok til orde for moderasjon, toleranse og aksept for andre.

Yishai Shlissel er dømt til 31 år i fengsel for å drepe en jente under fjorårets homoparade i Jerusalem. Her eskorteres han av sikkerhetspersonell like før dommes ble avsagt 26. juni. Foto: Ronen Zvulun, Reuters/NTB Scanpix
 

haaretz,homoparade,israel,jerusalem,meretz,nir barkat,orlando,president,pride,pride-marsj,pride-parade,reuven rivlin,shira banki,ynetnews,zehava galon,zions square,homofili,jerusalem pride,pride jerusalem,midtøsten,zion,homofile