Mens Sør-Sudans befolkning lid
...
Mens Sør-Sudans befolkning lider, har landets oljeinntekter blitt brukt til å finansiere militser ansvarlige for grusomheter, hevder organisasjonen The Sentry. Arkivfoto: Bibiana Dahle Piene / NTB scanpix
Sør-Sudan kan ha nye grusomheter i vente
Del
En ny borgerkrig kan være det sørsudanerne får i femårsgave.

På bare fire dager eskalerte situasjonen i hovedstaden Juba fra anspent stemning og en avlyst markering av femårsjubileet, til at landet er på randen av borgerkrig.

En talsmann for opposisjonshæren SPLA-IO , som ledes av visepresident Riek Machar , har allerede fastslått at landet er i krig etter at regjeringsstyrker gikk til angrep på deres baser søndag med tungt skyts.

LES: Konfliktrammet bursdagsbarn

Men samtidig har president Salva Kiir manet til ro.

FN sikkerhetsråd ble hasteinnkalt til et møte søndag på grunn av den svært alvorlige situasjonen. Samtidig fordømmer FNs generalsekretær Ban Ki-moon helgens kamphandlinger i Juba på det sterkeste.

Kritisk

Utenriksminister Børge Brende (H) sier at situasjonen er svært kritisk og uoversiktlig.

– Jo lenger kamphandlingene pågår, jo vanskeligere vil det bli å stanse dette, sier Brende til NTB.

Hans budskap til Sør-Sudans rivaliserende ledere, president Salva Kiir og visepresident Riek Machar, er at de må ta ansvar for å stanse de pågående kamphandlingene umiddelbart. Minst 270 mennesker er så langt drept i uroen.

– La meg understreke at vi holder president Salva Kiir og visepresident Riek Machar ansvarlige for situasjonen og maner dem til å få en umiddelbar stans og unngå eskalering, sier Brende.

Det er nå en reell fare for at partene i Sør-Sudan er i ferd med å skyte i stykker fredsavtalen fra i fjor, mener journalist og Afrika-ekspert Maren Sæbø, som befinner seg i hovedstaden Juba.

Tusenvis flykter

Søndag var det innført portforbud, mens regjeringssoldater tok oppstilling langs hovedveiene og strategiske steder i byen, forteller hun til NTB.

Samtidig tok tusenvis av mennesker med seg det de kunne bære og flyktet ut av Juba.

De nye kampene skjer samtidig som Sør-Sudan forsøker å kare seg på beina etter en drøyt to år lang borgerkrig som har lagt den unge nasjonen i grus.

LES OGSÅ: – Nærmere 150 døde etter skyting

Uroen de siste dagene har også sterke likheter med situasjonen i 2013, da en maktkamp mellom Kiir og Machar førte til skyting i Juba, som raskt eskalerte til en ekstremt voldelig borgerkrig med etniske overtoner. Både nuerhæren til Riek Machar og dinkasoldatene til Salva Kiir begikk grufulle overgrep mot både hverandre og sivilbefolkningen, ifølge menneskerettighetsorganisasjoner.

Fredsprosess i stampe

I august i fjor undertegnet de to en fredsavtale som lot begge beholde sine maktposisjoner – og soldater. Norske diplomater var tungt inne i prosessen.

Men siden Machar kom tilbake til Juba i april, har fredsprosessen mer eller mindre stått i stampe.

I Juba tror mange at regjeringshæren har bestemt seg for å nedkjempe SPLA-IO, forteller Sæbø.

– Derfor stenger de byen ned og angriper basene deres. Det betyr nok også i praksis at fredsavtalen inngått i august i fjor er mindre verdt enn papiret den er skrevet på, sier hun på telefon fra Juba.

Gamle fiender

Urolighetene i Juba startet torsdag da fem regjeringssoldater ble drept av tidligere opprørssoldater ved en veisperring. Da Kiir og Machar møttes i presidentpalasset fredag, ble mange av Machars soldater drept utenfor.

LES MER: – Jeg skyldte folket en forklaring

Slike hendelser kan bidra til å fyre oppunder gammelt fiendskap mellom soldatene.

I tillegg er det høyst uklart hvor stor kontroll Kiir og Machar har over sine respektive styrker.

ssudan-samle,utenriks,nyheter,Krig og konflikter,afrika,sør-sudan,borgerkrig,krig,konflikt,konflikter,femårsjubileum,5-årsjubileum,jubilant,jubileum,spla,spla-io,riek machar,salva kiir,fn,fns sikkerhetsråd,ban ki-moon,børge brende,juba,ud,utenriksdepartementet,utenriksministeren,maren sæbø,fred,portforbud,menneskerettigheter