ISRAELVENN: Mange regner David
...
ISRAELVENN: Mange regner David Cameron som den mest israelvennlige britiske statsministeren noensinne. Her er han sammen med Benjamin Netanyahu under et besøk i Jerusalem i 2014. Foto: Ronen Zvulun, Reuters/NTB Scanpix
– Brexit er ingen krise for Israel
Del
Tidligere regjeringstalsmann sier at Storbritannia langt fra er det EU-landet Israel samarbeider mest med.

Representanter for det offisielle Israel har vært forsiktige med å kommentere den britiske EU -avstemningen. Like før britene gikk til valgurnene, tok imidlertid den tidligere veteran-diplomaten Yigal Palmor bladet fra munnen.

– Beslutningen om å trekke seg ut eller bli værende i EU, kan få store konsekvenser for Storbritannia, Europa og verdensøkonomien. Men for Israel betyr dette lite, sa Palmor ifølge The Jerusalem Post .

LES: – Drømmen om en europeisk politisk union er død

Han er nå kommunikasjonsdirektør i Jewish Agency , men var fra 2008 til 2014 talsmann for israelsk UD .

Palmors kommentar fulgte en uttalelse den britiske statsministeren kom med under en tale på et jødisk veldedighetsarrangement i London mandag. Her sa David Cameron at det vil være positivt for Israel dersom Storbritannia blir værende i den europeiske unionen:

«Ønsker dere at Storbritannia, Israels viktigste venn, skal være tilstede for å gå imot boikottforslag og BDS-kampanjen? Eller ønsker dere at vi skal være på utsiden, maktesløse når diskusjonene finner sted?»

Det underliggende budskapet i talen var at Israel trenger en venn når det røyner på – på innsiden av EU-systemet.

– Andre land viktigere

Yigal Palmor hevder imidlertid at andre land i EU har vært viktigere for Israel de siste årene.

– Storbritannia er ikke den vennen vi går til i EU. Den rollen har i større grad blitt spilt av land som Tsjekkia, Tyskland og til en viss grad Italia, sier han.

LES OGSÅ: Solberg: – Brexit er et varsku for EUs ledere

Han føyer til at Storbritannia ofte har hatt forståelse for Israels situasjon. Britene har ikke vært like støttende som tsjekkerne, tyskerne og italienerne, men heller ikke så fiendlig som irene, svenskene og spanjolene.

– Britene er ofte åpne for å lytte til våre argumenter, men de tar ikke avgjørende initiativ, sier Palmor.

Han understreker at Storbritannia også utenfor EU vil være en betydelig aktør, og han håper britene uansett vil videreføre den forståelsesfulle linjen.

Forstår israelerne

I israelsk presse nevnes David Cameron som en av de mest israelvennlige britiske statsministre noensinne. Han har, ofte i det stille og under radaren, jobbet for økt samarbeid mellom Storbritannia og Israel og for økte sanksjoner mot Iran.

Kilder som har snakket med statsministeren på tomannshånd, skal ha fått inntrykk av at Cameron og Netanyahu ser omtrent likt på situasjonen i Midtøsten.

LES MER: Brexit splitter kirkerom og pub

Skulle EU-motstander Boris Johnson bli Storbritannias nye statsminister, er det grunn til å tro at mye av det israelsk-britiske vennskapet vil bestå. Som Cameron er Johnson en israelvenn, og han har ved flere anledninger tatt avstand fra boikottfremstøt mot den jødiske staten.

I fjor hadde han samtaler med Tel Avivs ordfører og han besøkte Jerusalem , hvor han ba ved Vestmuren.

bds,benjamin netanyahu,boikott,boris johnson,brexit,david cameron,eu,irland,israel,israel-korrespondenten,italia,jerusalem,jewish agency,spania,storbritannia,sverige,tel aviv,tsjekkia,tyskland,yigal palmor,eu-tilhengere,eu-tilhenger,eu-motstandere,eu-motstander,eu-medlem,eu-medlemskap,eu-medlemsland,israelsk ud,london,bds-kampanjen,netanyahu,midtøsten,jødene