FREDSKONFERANSE: Irans utenrik
...
FREDSKONFERANSE: Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif under åpningen av fredskonferansen Oslo Forum på Losby Gods utenfor Oslo tirsdag morgen. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB scanpix
Israel raser mot iransk deltagelse på fredskonferanse
Del
Irans utenriksminister Javad Zarif deltar på fredskonferanse i Oslo. «Absurd», 
mener Israels ambassade.

Utenriksminister Børge Brende åpnet sammen med Irans utenriksminister Mohamad Javad Zarif og EUs utenrikssjef Federica Mogherini det 14. Oslo Forum i går.

Forumet samler fredsmeglere og politikere fra konfliktområder rundt om i verden. I sitt åpningsinnlegg advarte Irans utenriksminister Zarif aktører mot å tro at de kan utnytte ekstremisme for å tjene egne mål.

– Hvis noen vil prøve å tjene på ekstremisme, bruke det som et forhandlingskort, da taper alle, sa Zarif.

– En nøkkelposisjon

Iran er involvert i konfliktene i Syria, som militær støttespiller for president Bashar al-Assad , og i Irak, der landet støtter sjiamuslimsk milits i kampen mot IS . Men gruppene anklages også for å angripe sunnimuslimske sivile.

LES: Israel ber omverdenen reagere på Irans rakettester

Nettopp sekteriske konflikter og rivalisering mellom regionale stormakter er tema for årets Oslo Forum.

– Iran sitter i en nøkkelposisjon når det gjelder å bidra til løsninger både i Syria og Irak, sier utenriksminister Børge Brende (H) til NTB, like før åpningen av konferansen i går.

– Jeg tok opp dette med Zarif i går. Jeg mener det er i Irans interesse at Irak ikke bare er krig og konflikt. Og eneste måten å skape fred på i Irak, er at sunnier reelt sett blir en del av styret. Det vil svekke rekrutteringen til mer ytterliggående sunnimuslimske bevegelser og det betyr at Iran må sende signaler om hvordan man skal bruke sjiamilitser og integrere kurdere og sunnier i en reell samarbeidsregjering, sier han.

Reagerer kraftig

Israels ambassade i Oslo reagerer kraftig på at Irans utenriksminister deltar på fredskonferansen. I en pressemelding viser de til at Iran er delaktig i nesten hvert eneste tilfelle av uro og opprør i Midtøsten og omtaler landet som «verdens største bidragsyter til terror».

– Det iranske regimet finansierer terrororganisasjoner som Hizbollah og Hamas og er direkte og indirekte knyttet til titalls terrorangrep mot Israel og jødiske mål rundt om i verden. Den iranske utenriksministeren representerer et medlem av FN som åpenlyst fortsetter å jobbe for utslettelsen av et annet medlemsland, staten Israel. Nylig ble det avholdt en karikaturtegnekonkurranse som latterliggjør Holocaust og sammenligner Israel med Nazi-Tyskland , heter det i pressemeldingen.

De uttaler også til at Zaris representerer «et regime som står for systematiske brudd på menneskerettighetene, som forfølger og henretter politiske og religiøse dissidenter, som fratar kvinner, homofile og andre minoriteter deres rettigheter».

– Hans tilstedeværelse på denne konferansen er absurd, avslutter ambassaden.

– Må bruke sin innflytelse

EUs utenrikssjef forventer at Iran vil bidra konstruktivt i Syria på en rekke måter: Å hjelpe til med å sikre humanitær hjelp til sivile, uavhengig av hvilken side de befinner seg på, og å sikre at våpenstillstanden blir respektert.

– Iran må bruke sin innflytelse for å sikre at politiske samtaler begynner for alvor. Dette er ikke bare noe vi forventer, men noe vi arbeider med, sa Mogherini på en felles pressekonferanse.

LES OGSÅ: Israel skal lede FN-komité for første gang

Under pressekonferansen fikk Zarif spørsmål om voldsutøvelsen til iranskstøttet sjiamilits. Han understreket at Iran er imot slike overtramp.

– Vi mener sekteriske angrep er farlig, og har mange vanskelig og ødeleggende globale følger. Det begrenser seg ikke til ett område. Vi har oppfordret til dialog på tvers av kulturer og religion, sa han.