Politi- og brannbiler utenfor
...
Politi- og brannbiler utenfor nattklubben Pulse mens politiaksjonen pågikk natt til søndag. Foto: Orlando-politiet / Reuters / NTB scanpix
Politiet: Om lag 20 drept på nattklubb i Orlando
Del
Rundt 20 personer er drept og 42 er sendt til sykehus etter angrepet på en nattklubb for homofile i Orlando i Florida, opplyser politiet.

Det var over 300 mennesker inne i lokalet på South Orange Avenue da gjerningsmannen begynte å skyte.

Vitner forteller om en kaotisk situasjon der noen valgte å kaste seg ned på gulvet, mens andre løp ut og bort fra nattklubben. «Kom dere ut og løp videre», skrev nattklubben på Facebook.

– Venninnen min sa at noen hadde begynt å skyte. Jeg trodde det bare var en del av sceneshowet. Helt til jeg så at det ble skutt med ordentlig ammunisjon, sier øyenvitnet Rosie Feba til avisen Orlando Sentinel.

Etterforskes som terror

Gjerningsmannen ble skutt og drept da politiet aksjonerte for å frigi gislene ved 5-tiden søndag morgen. Han hadde et håndvåpen, et gevær og en bombelignende gjenstand med seg.

– Vi etterforsker dette som et terrorangrep. Det gjør vi alltid når vi har titalls ofre. Om det er et lokalt eller internasjonalt forankret angrep, vil etterforskningen vise. I det arbeidet får vi hjelp fra FBI, sier en polititalsmann.

FACEBOOK: Denne beskjeden var å se på Pulse nattklubbs Facebook-side rundt klokken 09.00 norsk tid i dag, søndag. Nattklubben beskriver seg selv som en «gay bar». Skjermdump: Pulse Orlando/Facebook
 

På spørsmål om hvorvidt gjerningsmannen har tilknytning til IS eller andre islamistiske ekstremistgrupper, svarer en FBI-talsmann:

– Vi ser på alle muligheter. Vi har opplysninger som peker på at han har ideologisk tilknytning til det miljøet, men vi kan ikke slå det fast nå. Det er noe vi undersøker.

– Vi vil undersøke hvem denne personen er. Om han jobbet alene, eller om han var del av et nettverk, sier han videre.

Såret politimann

42 personer ble sendt til sykehus etter angrepet. En av dem er en politimann, som ble truffet av en kule i skuddvekslingen med gjerningsmannen. Han har kun lettere skader. Livet hans ble trolig reddet av hjelmen han bar på hodet.

Mange kom seg ut av lokalene på egen hånd da angrepet startet. Minst 30 personer ble reddet da politiet aksjonerte, opplyser politiet.

Angrepet skjedde dagen etter at sangeren Christina Grimmie, som vant talentshowet «The Voice», ble skutt og drept etter en konsert i Orlando. Politiet sier de ikke har spor som tyder på noen sammenheng mellom de to hendelsene, ifølge AFP.

John Mina fra Orlando-politiet orienterer pressen om hendelsen søndag morgen. Foto: Kevin Kolczynski / Reuters / NTB scanpix

Orange Avenue er stengt rundt nattklubben Pulse, som ble angrepet av en væpnet mann natt til søndag. Kevin Kolczynski / Foto: Reuters / NTB scanpix