Statsminister Benjamin Netanya
...
Statsminister Benjamin Netanyahu (t.h.) har invitert ultranasjonalistene inn i regjeringen igjen og utpekt Avigdor Lieberman (t.v.) til ny forsvarsminister. Foto: Reuters / NTB scanpix
Netanyahu spikrer avtale med ultranasjonalister
Del
Israel får sin mest høyredreide regjering noensinne når Avigdor Lieberman blir forsvarsminister og hans ultranasjonalistiske parti trer inn Benjamin Netanyahus koalisjon.

Netanyahus avtale med Lieberman og partiet Yisrael Beiteinu styrker det syltynne flertallet regjeringen hadde i Knesset , med fem representanter.

LES: Israels forsvarsminister går av

Lieberman er en av Israels mest splittende politikere, beryktet for kontroversielle uttalelser og en uforsonlig holdning til palestinerne.

Etter dagevis med politisk storm undertegnet de to tidligere bitre rivalene avtalen som gir Lieberman hovedansvaret for bosetningene på Vestbredden.

Dramatikk

Når de folkevalgte ventelig godkjenner koalisjonen, settes punktum for en dramatisk uke i israelsk politikk. Den startet med at Netanyahu inngikk forhandlinger med det moderate Arbeiderpartiet i kjølvannet av økende internasjonalt press for å gjenoppta fredssamtalene med palestinerne.

Det lyktes ikke, og Netanyahu endte altså med å fri til ytterliggående Lieberman for å sikre seg større flertall.

LES OGSÅ: Israel kan få en enda mer høyreorientert regjering

Da alliansen ble presentert i Knesset, lovet Lieberman å være en «balansert» forsvarsminister og føre en «ansvarlig, fornuftig politikk».

– Vi løfter nå i flokk for å bringe Israel framover, sa Netanyahu.

Religiøse nasjonalister

Allerede da Netanyahu og hans høyreparti Likuds siste koalisjonsregjering kom til makten i fjor, ble den omtalt som den mest høyrevridde i Israels historie. Viktige ministerposter fylles fra før av religiøse nasjonalister fra partiet Jødisk hjem .

Netanyahu har fått kritikk for å utnevne en ultranasjonalist til forsvarsminister i en tid der forholdet mellom Israel og palestinerne er mer fastfrosset enn på lenge.

Palestinernesa sjefforhandler Saeb Erekat mener utnevnelsen vil føre til «apartheid, rasisme og religiøs og politisk ekstremisme».

– Denne regjeringen utgjør en reell trussel om ustabilitet og ekstremisme i regionen, sier han.

Pragmatisk

Avtroppende forsvarsminister Moshe Yaalon har reagert på utnevnelsen av Lieberman og hevdet at ekstremister er i ferd med å ta over israelsk politikk.

Arbeiderpartiets tidligere statsminister Ehud Barak går enda lenger og slår fast at Israels regjering er blitt «infisert av fascisme».

LES MER: Netanyahu prøver å dempe frykten for Lieberman

Andre framholder at Lieberman først og fremst er en pragmatisk politiker med statsministerambisjoner. Dersom han prøver å sette noen av sine mest omstridte ideer ut i livet, vil han dessuten møte hard motstand fra Israels mektige militærapparat.

Statsministeren har også forsøkt å dempe frykten for hvilken virkning Lieberman vil ha på regjeringens politikk.

Sovjetinnvandrere

Netanyahu fastholder at regjeringen fortsatt vil forsøke å få til en fredsprosess med palestinere, og han understreker at han selv vil føre overoppsyn med forsvarsdepartementets politikk.

Koalisjonsavtalen innebærer at en av Liebermans partifeller blir såkalt immigrasjonsopptaksminister. I tillegg skal regjeringen bevilge drøyt 3 milliarder kroner til pensjonsutbetalingene til eldre israelere, deriblant migranter fra det tidligere Sovjetunionen.

Lieberman innvandret selv til Israel fra Moldova som 20-åring, og Yisrael Beiteinus kjernevelgere er å finne blant mange av de 1 million jødene som kom fra det gamle Sovjet på 1990-tallet.