Utenriksminister Børge Brende
...
Utenriksminister Børge Brende i Stortingets muntlige spørretime. Foto: Terje Pedersen, NTB Scanpix
Brende tar opp fangelønn med Mahmoud Abbas
Del
Utenriksministeren lover å presse president Abbas om å stanse pengestrømmen til terrordømte palestinere.

– Jeg synes de bør slutte med denne ordningen, sier utenriksminister Børge Brende (H).

LES: – Palestina gir fortsatt «lønn» til terrordømte

I årevis har de palestinske selvstyremyndighetene (PA) betalt «lønn» til terrordømte palestinere som sitter i israelske fengsler.

Jo verre ugjerningen er, jo mer penger får de, understreker Hans Olav Syversen , KrFs fungerende parlamentariske leder.

Subsidiere terrorisme

I onsdagens muntlige spørretime på Stortinget , utfordret Syversen Brende på hva han vil gjøre med de norske bistandsmidlene palestinerne for å hindre fangelønn-praksisen.

– Det er ikke småsummer, det er snakk om flere hundre millioner årlig, sa Syversen.

– Vi har et ansvar for at pengene Norge gir skal gå til helt andre ting enn å subsidiere terrorisme, fortsatte han.

Uaktuell praksis

Palestinerne er selv tjent med å avskaffe ordningen med fangelønn, mener Brende. Han lover å ta opp saken med palestinernes president, Mahmoud Abbas , under et møte neste uke.

– Jeg skal love Syversen at jeg ikke bare skal få gjentatt garantien om at norske bistandsmidler ikke går til dette. Jeg skal også benytte anledningen til å si til president Abbas: med alle utfordringene de har, ikke minst på grunn av manglende muligheter til utvikling på Vestbredden , er de er svært tjent med å avskaffe denne ordningen for sin egen legitimitets skyld, sa Brende.

LES OGSÅ: Brende: Håper fortsatt på en palestinsk stat

Fangelønn var også et tema for forrige regjering. Daværende utenriksminister Espen Barth Eide fikk lovnad fra president Mahmoud Abbas i 2014 om at utbetalingene skulle stanse, men de har likevel fortsatt, ifølge NRK .

Kutter ikke bistand

Brende understreker at det er viktig å støtte palestinerne, og at fangelønn også går til palestinere som sitter i israelske fengsler uten grunn. Samtidig er det uaktuelt at «norske bistandsmidler skal gå til de som har begått straffbare handlinger».

Dette skjer heller ikke, har palestinske myndigheter forsikret ham. Men skatteinntekter PA får, kan de disponere slik de selv ønsker.

LES MER: Abbas sin sønn har millioner i skatteparadis

Å stramme inn på bistandsmidler for å hindre at de indirekte brukes på fangelønn, mener Brende likevel er feil veg å gå.

– Jeg tror det er ganske mange bistandsland som har ulike ordninger vi ikke er enig i. Så det blir en krevende operasjon som vi må tenke nøye gjennom.

– Jeg har ikke hørt at andre land vil stoppe med å overføre rettmessige skatteinntekter til PA. Men jeg lover at jeg skal ta opp dette og øke trykket på palestinerne, for dette er ikke noe som tjener saken deres, sa Brende.

Frp kritisk

Arbeiderpartiet støtter Brendes linje, men han møter motbør fra Fremskrittspartiet på Stortinget.

– Det er ikke noen hemmelighet at Frp og jeg er uenig med utenriksministeren her, sier Jørund Rytman , stortingsrepresentant for Frp og leder for Israels venner på Stortinget, til Dagen.

– Frp mener denne praksisen og budsjett-triksing bør få konsekvenser. Hvis palestinske selvstyremyndigheter og PLO ikke setter en stopper for dette, bør det føre til tilsvarende reduksjon i bistandsmidler, sier Rytman.

krf,stortinget,spørretime,muntlig spørretime,fangelønn,miff,israel,palestina,børge brende,hans olav syversen,høyre,frp,jørund rytman,utenriksminister,pa,de palestinske selvstyremyndighetene,mahmoud abbas,terrorisme,espen barth eide,israels venner på stortinget,kristelig folkeparti,økonom