NOSTALGISK: Den unike mynten e
...
NOSTALGISK: Den unike mynten er del av en serie med «nostalgiske» mynter som keiser Trajan fikk produsert til minne om tidligere keisere. På fremsiden er keiser Augustus avbildet, sammen med teksten «Guddomelige Augustus». Foto: Israel Antiquities Society
Turgåer fant ekstremt sjelden gullmynt
Del
Israelske Laurie Rimon gjorde et unikt funn da hun nylig var på fottur i Galilea.

Da hun sammen med en gruppe eldre turgåere nærmet seg en et arkeologisk funnsted, så hun noe som blinket i gresset like ved stien.

Det viste seg å være en nesten 2.000 år gammel gullmynt med ansiktet til keiser Augustus, som var romersk keiser fra år 30 f.Kr til år 14 e.Kr. Mynten hadde påskriften «Divus Augustus» – Augustus den guddomelige.

Så sjelden er denne mynten at en bare kjenner til én annen av samme type og denne befinner seg i British Museums samlinger i London. Den er laget i år 107 på ordre fra keiser Trajan, som ønsket seg en serie med nostalgiske gullmynter til minne om tidligere keisere.

FINNEREN: Den sjeldne gullmynten ble funnet av Laurie Rimon fra kibbutzen Kfar Blum i Huladalen. Hun var på fottur i det østlige Galilea. Foto: Samuel Magal, Israel Antiquities Authority
 

Ga fra seg mynten

Laurie Rimon forsto straks at mynten kunne være verdifull, og sammen med turgruppens guide kontaktet hun Israels arkeologiske myndigheter på telefon. Bare to timer senere var en representant for Israel Antiquities Authority på plass, og vedkommende overtalte Rimon til å gi fra seg mynten.

– Det var slettes ikke lett. Det er ikke hver dag en snubler over en slik fantastisk gjenstand, men forhåpentligvis vil jeg snart kunne se mynten utstilt på et museum, sier Laurie Rimon til pressekontoret GPO.

NOSTALGISK: Den unike mynten er del av en serie med «nostalgiske» mynter som keiser Trajan fikk produsert til minne om tidligere keisere. På fremsiden er keiser Augustus avbildet, sammen med teksten «Guddomelige Augustus». Foto: Israel Antiquities Society
UTMERKET STAND: Gull er et edelt metall og mynten er derfor i utmerket stand etter et par tusen år utendørs. På baksiden vises symbolene til romerske legioner, sammen med keiserens navn – Trajan. Foto: Israel Antiquities Authority
 

Soldatlønn?

Donald T. Ariel, leder av myntavdelingen til Israel Antiquities Authority, sier til GPO at mynten kan ha tilhørt en romersk soldat som passerte området.

– Historiske kilder forteller at soldatene vanligvis fikk utbetalt 75 sølvmynter når det var lønningsdag. Men når beholdningen av sølvmynter var liten, kunne soldatene istedet få utbetalt tre gullmynter. Disse var så verdifulle, at de knapt kunne brukes. Ingen hadde nok vekslepenger å gi tilbake, sier Ariel.

Det hendte derfor at soldater bar med seg mynter i påvente av å finne noen som kunne veksle, og kanskje har en soldat vært så uheldig å miste deler av lønnen sin.

Verdifull

Gullmynter var altså svært sjeldne og verdifulle på 100-tallet, og siden den omtalte mynten var en spesialmynt, var den knapt i omløp. Siden en bare vet om én annen tilsvarende mynt som har overlevd, er det vanskelig å sette en konkret verdi på den.

Likevel mener Donald T. Ariel at mynten er den mest verdifulle som er funnet i Israel de siste 30 årene.

Hittil er bare to andre gullmynter fra Trajans tid funnet i Israel, én i Givat Shaul ved Jerusalem og én i Kirjat Gat-regionen. Disse var imidlertid «helt vanlige» gullmynter fra perioden.  

Segl til bibelsk konge funnet i Jerusalem

Stort, lite funn i Jerusalem

Fant 1.500 år gammelt veikapell ved motorvei  

british museum,divus augustus,donald t. ariel,galilea,givat shaul,gullmynt,huladalen,israel,israel antiquities authority,israel-korrespondenten,jerusalem,keiser augustus,keiser trajan,kfar blum,kirjat gat,laurie rimon,minnemynt