MEST STEMMER: Liv Hilde og Hel
...
MEST STEMMER: Liv Hilde og Helge Tønnes Langåker fikk klart flest stemmer blant de fem nominerte til Dagens hederspris 2016. Tirsdag mottok de sjekken på 10.000 kroner fra redaktør Tarjei Gilje. Foto: Tore Hjalmar Sævik
Hedres for enestående ungdomstilbud
Del
Kristent ungdomsarbeid preger store deler av uken for Liv Hilde og Helge Tønnes Langåker. Ekteparet er tildelt Dagens hederspris for 2016.

Dempet musikk, latter, prat og sprettende bordtennisballer fyller kjelleren på Åkrehamn bedehus på Karmøy.

Det er tirsdag kveld denne uken og fullt hus. Ved inngangsdøren står smilende ungdommer og tar imot med et brett hjerteformede sjokolader i rødt sølvpapir. En middelaldrende voksenleder passerer med en kaffe mocca han skal servere.

En kvinnelig leder griper mikrofonen og forteller at det er kommet besøk fra Bergen.

Dagen-redaktør Tarjei Gilje får ordet og forteller om Dagens hederspris som går til ildsjeler i Kristen-Norge etter en avstemning. Blant årets fem nominerte var vinneren soleklar, med 48 prosent av stemmene.

– Og i år går prisen til noen dere kjenner: Liv Hilde og Helge Tønnes, sier Gilje.

Stor stemning

Jubelen står i taket.

– Tusen hjertelig takk. De andre som var nominert har sikkert vel fortjent prisen, men hjertelig takk til dem som har stemt på oss, sier Helge Tønnes Langåker foran rundt 150 ungdommer som har presset seg inn i kjelleren.

Ekteparet får overrakt sjekken på 10.000 kroner.

– Gratulerer, sier flere jenter som kommer og klemmer ekteparet.

– Pengene går til dere likevel, ler de to.

Søker kontakt

Snart skal det være møte, men ekteparet har tid til en kort prat før det begynner. De har vært engasjert i ungdomsarbeid siden de var 20 år gamle, og det er mer enn et kvart århundre siden. Men det tok en ny vending i 2010. De ble invitert med på en leir i USA i regi av bevegelsen Young Life.

– Vi ble grepet av verdiene deres. De har en visjon om at alle tenåringer skal få høre om Jesus. Det skal skje gjennom kontaktskapende arbeid over tid - enten det er her på bedehuset eller i hjemmet, på kino, fotballkamp, håndballkamp eller andre ting, forklarer Helge Tønnes.

Noen får også tilbud om øvelseskjøring med bil.

Young Life

  • Amerikansk tverrkirkelig organisasjon som ble grunnlagt i 1941.
  • På verdensplan har organisasjonen over 3.000 ansatte og 25.000 frivillige ledere.
  • Hensikten er å lette til rette for at voksne som bryr seg om ungdom skal ha nær kontakt med ungdommer for å fortelle dem om Jesus, ikke minst i små grupper med forskjellige aktiviteter.
  • Norsk nettside: Younglife.no

UNGDOMMELIG: Svein Tønnes Langåker trives fortsatt godt blant ungdommer etter over 25 år som voksen ungdomsleder. Foto: Tore Hjalmar Sævik
 

Høy alder

Lederne i Young Life på Karmøy kommer fra forskjellige menigheter og forsamlinger. Det er pinsevenner, kirkefolk og bedehusfolk.

– Men bedehuset er den store samarbeidspartneren for oss, sier Helge Tønnes, og roser bedehusfolket for hvordan de stiller opp både økonomisk og praktisk.

Hovedsaken er at lederne skal være Jesus-etterfølgere og bry seg om ungdommer. Ekteparet Langåker forteller at de før leiren i USA lurte på om de hadde vært ungdomsledere så lenge at de snart var for gamle.

– Men der møtte vi ungdomsledere som var 70 år gamle, forteller de.

Mange kvelder

Det gjorde det klart for dem at alder ikke er noen hindring for å bety noe for unge mennesker. De er blitt særlig bevisste på hvor mye det har å si å holde hjemmet åpent. Opp mot hundre ungdommer kan samles i huset deres annenhver tirsdag, når det ikke er kafé på bedehuset.

– Det er et vanlig hus, men det går bra når vi flytter møblene til side og de sitter på gulvet, forklarer Helge Tønnes.

En viss spenning kan likevel være knyttet til om man forlater huset i samme par sko som man hadde da man kom.

Deres egne to barn er blitt voksne og har flyttet ut, men de har likevel mer kontakt med ungdommer enn mange tenåringsforeldre.

– Fire-fem kvelder i uken er noen innom, sier Helge Tønnes.

Liv Hilde understreker at det ikke ville vært mulig å gjøre dette hvis de ikke kjente samme kall til å drive arbeidet.

– Det ville ikke gått hvis det bare var han eller jeg som ville dette, sier hun.

– Folk må bare ta kontakt med oss hvis de ønsker å høre mer om arbeidet, skyter han inn.

Utfordrende spørsmål

Med lang erfaring som ungdomsledere har ekteparet også opplevd at kulturen har forandret seg.

– Før drev vi ungdomsarbeid som var knyttet til menigheten. Da møtte vi sjelden ungdommer som ikke trodde på Gud. Nå kommer det alle typer ungdommer, sier Liv Hilde.

Det betyr blant annet at noen i utgangspunktet står fjernt fra den kristne tro.

– Noen kan frimodig erklære at de ikke tror på Gud. Men så oppdager de etter en stund at det kanskje er noe i dette med Gud likevel, sier Helge Tønnes.

Ofte kan noen ha spørsmål om ting i Bibelen.

– Bibelen blir satt mer på prøve. Samtidig opplever vi at den er like sterk. Guds ord står sin prøve, sier han.

Fikk kreft

Selv fikk han kreft for ni år siden og opplevde et nytt tilbakeslag i sommer.

– Jeg vet at jeg har et håp når dette livet er slutt. Det har heller ikke svekket styrken i troen. Men man gjør seg noen refleksjoner.

– Betyr disse erfaringene noe for deg som ungdomsleder?

– Ja, det gjør de selvsagt. Jeg kjenner bedre min egen skrøpelighet og er blitt mer avhengig av Jesus. Fortsatt trener jeg og står på, men jeg vet at det er så lite som skal til før jeg er satt ut av spill. Da er det godt å ha noen som er større og sterkere å gå til, sier han.

Leir i Spania

Klokken går fort. Det er på tide å samle ungdommene. HelgeTønnes sørger for å løfte stemningen enda noen hakk med allsang av Ole Ivars slageren «Jag trodde änglarna fanns bara i himmelen».

– Dette er musikk som foreldrene deres hører på, spøker han.

Så kjører han en slags variant av stolleken der fem par går sammen og skal sette seg på en avis på gulvet når musikken stopper. Liv Hilde opplyser at det fortsatt er noen ledige gutteplasser til en Young Life-leir i Spania i august. Det blir også opplyst at ungdomskafeen har ansvar for formiddagsmøtet på bedehuset kommende søndag, med Helge Tønnes som taler.

– Det er bare å stille klokken på 10.15 og komme, oppfordrer Liv Hilde.

KVELDENS TALER: Linn Magritt Jansen Bru holder andakt om å være Guds verktøy. Foto: Tore Hjalmar Sævik
 

Frelsesbønn

Fra latter og moro går de over i lovsang og andakt. Linn Magritt Jansen Bru kommer på scenen med verktøykasse og snekkerbukse.

– Vi kan være Guds verktøy. Det kommer ikke an på hvem du er, men på hvem som holder i verktøyet, og det er Jesus, sier hun.

– Jeg sier ikke at hvis du følger Jesus, så blir livet en dans på roser, men jeg lover at det alltid er en som er med deg.

Etter andakten tar Helge Tønnes mikrofonen og oppfordrer alle til å lukke øynene og bøye hodet og inviterer til å ta imot Jesus hvis man ikke allerede har gjort det.

– I fjor var det rundt 30 som gjorde det, sier han før han leder ungdommene i felles bønn.

– Takk, Jesus, for at du døde i mitt sted. Jeg tar imot din tilgivelse og nåde. Fra i dag er du Herre i mitt liv, ber de.

Hvis noen nye er kommet til tro, oppfordrer han dem til å ta kontakt etterpå.

Les også: