Illustrasjonsfoto: Gorm Kalles
...
Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
Kvinner og menn skal få be sammen ved Klagemuren
Del
Israel skal opprette et område ved Klagemuren i Jerusalem der menn og kvinner kan be sammen, bekrefter en talsmann for landets regjering.

Regjeringen stemte søndag for et forslag om et felles bønneområde for menn og kvinner.

– Dette er et gjennombrudd for kvinners rettigheter og for jødisk mangfold, sier Shira Pruce, som er talskvinne for reformgruppen Women of the Wall. Gruppen har kjempet for et felles bønneområde i 27 år.

LES: Vestmuren er og forblir jødisk

Klagemuren regnes som den siste gjenværende delen av bygningskomplekset som huset Tempelet i Jerusalem, som omtales i Bibelen og regnes som det helligste stedet i jødedommen. Muren er en støttevegg ved Haram al-Sharif, som jødene kaller Tempelhøyden.

Etter at Israel inntok Øst-Jerusalem i 1967 ble det opprettet en plass foran muren med et bønneområde kun for menn og et mindre område kun for kvinner. Disse bønneområdene ligger ved nordenden av Klagemuren , mens det nye området planlegges ved sørenden.

Women of the Wall skal være representert i komiteen som skal holde oppsyn med det nye området.

– Det er første gang kvinner og ikke-ortodokse ledere får nøklene til et hellig sted for jødene, og det er historisk, sier Pruce.

Ortodokse grupper har protestert kraftig mot planene. Palestinske tjenestemenn og Jordan – som offisielt har ansvaret for al-Aqsa-moskeen, som ligger oppe på høyden – motsetter seg enhver endring som berører området.