En muslim i bønn i en moské i
...
En muslim i bønn i en moské i franske Marseille. Foto: Reuters / NTB scanpix
Ungdom i Midtøsten sier IS forvrenger islam
Del
Flertallet av unge muslimske arabere i Midtøsten og Nord-Afrika mener ekstremistgruppers fremtreden vitner om et forvrengt bilde av islams lære, ifølge en meningsmåling.

Zogby Research Services har spurt 5.374 unge muslimske menn og kvinner i flere land i regionen. Minst tre firedeler sier bevegelser som IS og al-Qaida «enten er en total forvrenging av islams lære eller i hovedsak feil», heter det fra meningsmålingsselskapet.

Målingen viser dessuten at mange unge utpeker korrupsjon og undertrykkende regjeringer som hovedårsaken til voldelige islamistgruppers fremvekst.

Meningsmålingen ble gjennomført mellom oktober og november i fjor blant personer i alderen 15 til 34 år i Marokko, Egypt, Saudi-Arabia, De forente arabiske emirater, Bahrain, Kuwait, Jordan og Palestina.

– I de fleste landene sier flertallet at religionen ikke trenger å reformeres, men at den religiøse diskursen heller må gjøres mer relevant, sier Zogbys sjef James Zogby om funnene.

Rekordmange kristne på flukt  

I Marokko og Emiratene svarte over 90 prosent av deltakerne at både IS og al-Qaida representerer en total forvrenging av islam. I Egypt er 83 prosent enig i karakteristikken, mens andelen i Bahrain og Jordan er over 60 prosent.

I Saudi-Arabia og de palestinske områdene mener 55 prosent av de spurte at ekstremistgrupper forvrenger islam. (©NTB)

arabere-holdninger,utenriks,nyheter,Krig og konflikter,islam,midtøsten,bahrain,de forente arabiske emirater,egypt,Israel - Palestina,jordan,kuwait,saudi-arabia