ordfører: Det er jo en slags l
...
ordfører: Det er jo en slags lettelse. Samtidig blir jeg veldig trist når jeg hører at dette er personer som er hjemmehørende her, sier Lindås-ordfører Astrid Aarhus Byrknes. Foto: Eivind Algrøy
Lettet og trist etter pågripelser
Del
Politiet har pågrepet to menn, siktet for å ha tent på det planlagte asylmottaket i Lindås kommune i Hordaland. – Trist, sier Lindås-ordfører om at de to hører hjemme i Nordhordland.

Det var natt til søndag at det planlagte asylmottaket brant til grunnen i Lindås i Nordhordland. Fredag tok politiet ut siktelse på to personer, og pågrep først den ene. Han ble framstilt for varetektsfengsling i Nordhordland tingrett i Bergen fredag, ifølge politiadvokat Harald Bilberg i Hordaland politidistrikt. Senere kom meldingen om at også den andre var pågrepet.

– Det er jo en slags lettelse. Samtidig blir jeg veldig trist når jeg hører at dette er personer som er hjemmehørende her, sier Lindås-ordfører Astrid Aarhus Byrknes (KrF).

– Ufattelig

To mennesker oppholdt seg på hotell Lune Huler da brannen startet. De siktede kan derfor bli tiltalt for mordbrann.

– Det er nesten ufattelig at noen kan ty til så sterke virkemidler. Det gjør meg trist å se at det kan se ut til at det er gjerningspersoner som bor i våre bygder.

BRANN Hotellet Lune Huler brant natt til 6. desember i år. Foto: Gunn Berit Wiik Berg / Strilen
 

Byrknes berømmer politiet for å være klar for pågripelse mindre enn en uke etter at det planlagte asylmottaket brant til grunnen. Hun understreker samtidig at saken er under etterforskning og at ingenting er avgjort.

Erkjenner ikke skyld

Ifølge Bergens Tidende hadde mannen først status som vitne i saken, men politiet syntes en del ting ved hans forklaring var mistenkelige.

– Det var på grunn av bevegelsene hans brannatten, forteller Bilberg til NTB.

LES: – De stiller seg på utsiden av demokratiet

Den siktede har bakgrunn fra et europeisk land, men det er ikke klart om han er norsk statsborger. Han erkjenner ikke å ha startet brannen i hotellet Lune Huler 6. desember. Hotellet skulle etter planen huse 40 mindreårige asylsøkere fra nyttår.

– Vi tror ikke han er knyttet til noe bestemt miljø, men det er folk i hans omgangskrets som ikke er positive til etableringen av asylmottaket, sier politiadvokaten.

– Vi har en mistanke om at flere er involvert, opplyser han.

På Facebook

På flere ulike Facebook-sider applauderes brannen.

«Hurra, fyr opp», skriver en bruker på en islamkritisk side. Vedkommende er langt ifra den eneste som omtaler brannen på hotellet Lune Huler i Lindås med positive ordelag, ifølge Bergens Tidende.

«Det er forståelig at folket tenner på et slikt overgrep», kommenterer en av brukerne på en protestside mot regjeringens innvandringspolitikk.

«Ja, skulle bare mangle. Blir ikke den siste brannen det der», skriver en annen.

RUIN: Slik så branntomta ut dagen etter brannen i det planlagte asylmottaket. Foto: Marit Hommedal, NTB Scanpix
 

«God søndag alle patrioter, vi er glade i dag, he he», skriver en tredje Facebook-bruker.

Ikke språk

De siktede har altså østeuropeisk bakgrunn og er antagelig i Norge som arbeidsinnvandrere. Hun tror ikke at språket er en utfordring når det gjelder å nå mennesker i denne gruppen med informasjon om asylmottaket.

– Uansett språk og yrke er disse handlingene uakseptable. Det er en kriminell handling som etterforskes etter mordbrannparagrafen. Uansett hvilket språk disse personene snakker vet de dette, sier Byrknes.

Turbulent infomøte

Tirsdag sa Byrknes til Dagen at planene om mottak vil gå videre som planlagt til tross for brannen. Torsdag kveld var bygda samlet til informasjonsmøte. Der kom det frem knallhard kritikk av Byrknes sin positive holdning til asylsøkerne.

– Jeg fikk det glatte lag. Det var godt å merke støtte da jeg gjorde rede for mitt syn. Jeg opplevde at denne personen ble nesten avkledd av de andre, sier Byrknes, som mottok spontan applaus for sitt svar til kritikerne. Etter det var det flere som tok til orde for en mer positiv og konstruktiv tilnærming når asylmottaket først kommer.

LES OGSÅ: Velkommen flyktninger!

– Det var så sterkt at jeg tok til tårene. Jeg er stolt over denne bygda, sier Byrknes.

Ekstremisme

Etter innspill fra innbyggerne vil kommunen invitere til nytt informasjonsmøte rett over nyttår, der ungdom blir særlig invitert. Her vil spørsmålet om ekstreme ytringer på nett bli sentralt.

– Vi vil samle dem og få noen til å si litt om ytringer og ekstremisme på nettet. Er det akseptabelt at noen sitter på nettet og applauderer en brann der liv kunne gått tapt, spør ordføreren retorisk.

lindås kommune,lindås,nordhordland,astrid aarhus byrknes,bergens tidende,bt,lune huler,asylsøkere,asylbrann,asylmottak,flyktninger,brann,brannstiftelse,pågrepet