BRANT: Et planlagte asylmottak
...
BRANT: Et planlagte asylmottak i Lindås brann ned til grunnen i helgen. Foto: Marit Hommedal, NTB SCANPIX
To pågrepet etter asylbrann i Lindås
Del
Enda en person er siktet for brannen på det planlagte asylmottaket i Lindås kommune i Hordaland. Fra før er en østeuropeer i 30-årene er siktet, og politiet utelukker ikke at flere blir arrestert.

– Dette er ikke én enkelt manns handling. Det er trolig flere som står bak. Disse tilhører et miljø som ikke støtter asylmottak i Lindås, sier lensmann Kjell-Idar Vangberg i Lindås til  Bergens Tidende .

Mannen i midten av 30-årene ble framstilt for varetektsfengsling i Nordhordland tingrett i Bergen klokka 13 fredag.

Ifølge avisen hadde mannen først status som vitne i saken, men politiet syntes en del ting ved hans forklaring var mistenkelige.

– Det var på grunn av bevegelsene hans brannatten, opplyser politiadvokat Harald Bilberg i Hordaland politidistrikt til NTB.

Flere pågripelser

Den siktede mannen i 30-årene er av østeuropeisk opprinnelse, og er hjemmehørende i Nordhordland. Ifølge Bergens Tidende er altså ytterligere en siktet i saken, og politiet mistenker flere andre personer for å stå bak brannen. Politiet opplyser at de vil pågripe flere personer fra samme miljø.

Mannen i 30-årene nekter for å ha startet brannen i hotellet Lune Huler 6. desember. Hotellet skulle etter planen huse 40 mindreårige asylsøkere fra nyttår.

– Vi tror ikke han er knyttet til noe bestemt miljø, men det er folk i hans omgangskrets som ikke er positive til etableringen av asylmottaket, sier politiadvokaten.

– Vi har en mistanke om at flere er involvert, opplyser han.

Den siktede har fått oppnevnt advokat Rolf Knudsen som forsvarer. Ifølge forsvareren stiller han seg «helt uforstående» til anklagene.

På Facebook

På flere ulike Facebook-sider applauderes brannen.

«Hurra, fyr opp», skriver en bruker på en islamkritisk side. Vedkommende er langt ifra den eneste som omtaler brannen på hotellet Lune Huler i Lindås med positive ordelag, ifølge Bergens Tidende.

«Det er forståelig at folket tenner på et slikt overgrep», kommenterer en av brukerne på en protestside mot regjeringens innvandringspolitikk.

«Ja, skulle bare mangle. Blir ikke den siste brannen det der», skriver en annen.

«God søndag alle patrioter, vi er glade i dag, he he», skriver en tredje Facebook-bruker.

Ordføreren i Lindås: – De stiller seg på utsiden av demokratiet

NTB-HAST-asylbrann-pågrepet,innenriks,nyheter,norge,lindås,asylmottak,brann