Ordfører i Lindås, Astrid Aarh
...
Ordfører i Lindås, Astrid Aarhus Byrknes foran det planlagte asylmottaket, Hotell Lune Huler som brann ned til grunnen natt til søndag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
– De stiller seg på utsiden av demokratiet
Del
Brannen i et blivende asylmottak i Lindås kunne tatt livet av to mennesker. – Vi føler oss maktesløse. Men vi kan ikke la dem vinne, sier ordfører Astrid Aarhus Byrknes.

Det er en isende kald mandag formiddag. Solen strever med å strekke seg over grantrærne som omkranser Lune Huler, hotellet som natt til søndag brant til grunnen.

Et døgn tidligere var det blitt kjent at hotellet, som ligger like før Lindås sentrum i Nordhordaland nord for Bergen, var godkjent til bruk som asylmottak.

Brannen, som nå etterforskes av Kripos, var påsatt. Sannsynligvis på to ulike steder.

Ruinene er forlengst kjølnet, men fortsatt er lukten av brann godt merkbar.

Frem til lørdag var Anna Majevicz og resten av besetningen på Lune Huler travelt opptatt med den innbringende julebordsesongen. Nå står hun utenfor politisperringene og betrakter restene av det som har vært hennes arbeidssted de siste syv årene.

– Jeg leste om det på Facebook i dag morges og tenkte at dette kan ikke være sant. Jeg måtte opp og se, sier Majevics som kom til Norge fra Polen for å arbeide her i Lindås kommune.

– Alle skal få ha sine meninger, vi lever i et demokrati. Men de som har gjort dette stiller seg på utsiden av demokratiet, sier ordfører Astrid Aarhus Byrknes. Foto: Eivind Algrøy
 

Kraftig temperatur

Hele tiden kjører biler sakte forbi restene av hotellet. Noen stanser for å ta bilder. Andre bare for å se. Flere av dem Dagen snakker med medgir at meningene var delte i bygda da det ble kjent at hotellet kunne bli asylmottak.

Ingen av dem ønsker å kommentere akkurat det med fullt navn.

Da brannalarmen gikk hos Lindås og Meland brannvesen var brannmann Nils Markus Bakke hjemme i huset sitt, bare noen kilometer fra Lune Huler. Han kastet seg i bilen og var førstemann på stedet.

– Himmelen var farget helt rosa da vi nærmet oss. Det er alltid et dårlig tegn, sier Bakke. Han sier brannen utviklet så høye temperaturer at det slo gjennom brannvernsuniformen. I romfløyen av hotellet sov to mennesker. De var allerede evakuert da Bakke kom til stedet.

– Heldigvis var det ikke vind akkurat da. Senere på kvelden fikk vi en vind som garantert ville gjort mer skade, kommenterer han.Lindås-ordfører Astrid Aarhus Byrknes (KrF) ankommer branntomten etter et hektisk døgn med lite søvn og mye arbeid.

Hun kommer direkte fra møter med politiet og Norsk Mottakssenter som skal drifte mottakssenteret. Kommunen skulle være vertskommune for asylmottaket som skulle huse mindreårige asylmottakere.

– Det er bare ufattelig trist og vondt. Det jeg står igjen med er aller mest en følelse av avmakt og av meningsløshet, sier Byrknes og kaster enda et blikk på de svarte brannruinene. 

Det var to personer på hotellet da brannen startet, og begge var evakuert da brannvesenet ankom hotellet.Et knust vindu og et utbrent rom i romfløyen av hotellet taler sitt klare språk. Men dette branntilløpet har slukket av seg selv, på grunn av god brannsikring i veggene. Tilsynelatende må brannstifterne derfor ha tent på to ganger, og de har lykkes bedre med å tenne på restaurantfløyen som nå ligger i ruiner. Lite motstand

I timene etter brannen har Byrknes lett etter signalene på at noe slikt skulle kunne skje. Men hun kan ikke se noe som skulle tilsi en så sterk motstand mot flyktninger i Lindås.

Et leserinnlegg fra en innbygger uttrykte uro og redsel for om det var kriminelle og voldtektsforbrytere som nå skulle komme til bygda.

Byrknes har svart mannen og dessuten møtt ham i etterkant. Noe særlig mer har det ikke vært.

– Alle skal få ha sine meninger, vi lever i et demokrati. Men de som har gjort dette stiller seg på utsiden av demokratiet. 

– Hva blir viktig fremover?

– Kunnskap. Folk må få svar på spørsmålene de sitter med. Det er mye forvirring ute og går når det gjelder ulike typer mottak og ulike grupper av asylsøkere. Vi må gi folk fakta, sier Byrknes.

– Men kan dette være et resultat av en følelse av maktesløshet blant dem som frykter masseinnvandring?

– Kanskje. Men da er det rart at vi nesten ikke har hørt noe fra dem i forkant. Det kan jo selvsagt tenkes at en har sett situasjonen an, og at fredagens nyhet om asylmottak har utløst dette. 

– Gjør det deg også litt innbitt?

– Norsk Mottakssenter sier at de vil gå videre med planene om asylmottak. Nå må tomten ordnes og etterforskningen få gå sin gang. Men vi kan ikke la disse personene vinne. Det blir mottak her, sier Lindås-ordfører Astrid Aarhus Byrknes.

asylmottak,brann,lindås,astrid aarhus byrknes,nordhordland,bergen,anna majevicz,lune huler,hotell,asyl,flyktninger,kripos,nils markus bakke,krf