UDI skapte storm i sosiale med
...
UDI skapte storm i sosiale medier med sine krav om å fjerne korset og andre kristne symboler fra bygninger som skal brukes som asylmottak. – Det er underlig at man vil fjerne korset, sa Ole Paus til Dagen. Foto: Faksimile av Dagen fredag / Håkon Mosvold Larse, NTB Scanpix
Storm i sosiale medier etter UDIs krav om kors-fjerning
Del
Artisten Ole Paus forstår ikke at korset må fjernes fra kristne leirsteder før de kan godkjennes som asylmottak. Han får støtte av folket. Dagens artikkel «Korset må bort før asylantene kommer, krever UDI» er delt mer enn 11.000 ganger på Facebook. Og kommentarene hagler inn.

– Dette høres utrolig dumt ut. Hvis noen vil vise en kristen holdning mot asylsøkere, så bør det kunnes vises fram et kors, sier Ole Paus til Dagen.

Han reagerer på at kristne symboler må bort for at UDI kan godkjenne et leirsted som skal ta imot asylsøkere.

– Det er underlig at man skal vise barmhjertighet i praksis - samtidig som man fjerner det kristne symbolet som er bakgrunnen for at man gjør nettopp dette, sier Ole Paus.

Vi skrev i fredagens avis at UDI krevet at korset må bort før asylsøkere kan bosette seg på et leirsted.

Saken eksploderte i sosiale medier. Artikkelen var fredag kveld delt mer enn 11.000 ganger på Facebook.

Les saken her:

 

«Ja til å bære korset»

Dag Sandslett startet Facebook-siden «Ja til å bære korset». Nå reagerer han på at korset må fjernes på leirsteder som blir asylmottak.

– Jeg er veldig engasjert i denne saken. Det er en fallitterklæring at korset fjernes, for dette symbolet betyr mye for mange av oss. Jeg tror heller ikke at det står i veien for å hjelpe folk, sier Sandslett til Dagen.

Han er kjent som personen som protesterte høylydt på Facebook da Siv Kristin Sællmann i NRK ble nektet å ha et kors rundt halsen da hun leste nyheter på TV.

Dag Sandslett fikk med seg folket på sin «Ja til å bære korset»-side.

«Hvis mer enn 100.000 liker denne siden, da tatoverer jeg et kors», var hans frimodige ytring. Nå er tatoveringen på armen ferdig, og det er over 118.000 som liker siden hans.

Les også:

Forstår ikke

– Jeg kan ikke forstå at kors og andre kristne symboler må fjernes fra leirstedene, – hva er årsaken til det, spør Dag Sandslett.

Han kan ikke begripe at økonomi kommer foran korset, men har full forståelse for at kristne gjerninger veier tungt selv om kristne symboler er borte.

– Men hvorfor kan ikke asylsøkerne få vite at det er nettopp på grunn av korset at kristne mennesker utfører sine gjerninger. De må kunne tåle vår bakgrunn, understreker han.

Sandslett legger til at hvis han selv hadde flyktet til en moské, så ville han ikke revet ned religiøse symboler i gudshuset.

– Har UDI spurt noen av flyktningene om hva de synes om at korset henger på veggen i et leirsted, spør han.

Ikke nødvendig

En av mange som har latt seg engasjere i saken, er assisterende generalsekretær Jorunn Andestad Langmoen i Israelsmisjonen .

Hun skriver i en kommentar på Facebook at det er vel å merke norske myndigheter som mener det er nødvendig å fjerne kristne symboler for å vise asylmottakene respekt - og ikke de selv.

«Jeg tror de hadde tålt det godt. Asylsøkerne vet at de flykter til et land hvor majoriteten er kristne. Den store forskjellen er at det ikke er noe krav om at de skal bli det - her er det trosfrihet.

Norske myndigheter har en tendens til å tro at synlig religiøsitet per definisjon er provoserende eller støtende. Det er snarere tvert imot, så lenge det ikke misjoneres aggressivt», skriver Andestad Langmoen.

Les Vebjørn Selbekks kommentar:

En del av flagget

Stortingsrepresentant Roy Steffensen ( Frp ) reagerer også på UDI s regelverk. Han har forståelse for at mottak skal være politisk og religiøst nøytrale.

– Det tolker jeg som at man ikke skal drive aktiv forkynnelse, noe som leirstedet selv sier at de vil respektere. Korset er derimot ikke bare et religiøst symbol, men også en del av vår kulturarv, og en del av vårt flagg. Jeg vet ikke hva som er bakgrunnen til regelverket for UDI . Men hvis man frykter at folk blir støtt av å være omgitt av kristne symboler, da har man kanskje søkt om asyl i feil land, sier Steffensen.

Les også: Oslo byråd fjerner sykehjemsprester

aggressivt,artist,asyl,asylmottak,asylsøkere,bakgrunn,barmhjertighet,borte,bosette,dag sandslett,engasjert,facebook,fallitterklæring,flagg,flykter,flyktningene,forkynnelse,forskjellen,forståelse,frykter,generalsekretær,gjerninger,godkjenne,gudshuset,holdning,israelsmisjonen,ja til å bære korset,jorunn andestad langmoen,kommentar,kors rundt halsen,korset,korsnekt,krav,kristne,kulturarv,land,landsbasis,leirsteder,liker,lunsj,majoriteten,misjoneres,moské,myndigheter,nrk,nyehter,nøytrale,ole paus,protesterte,provoserende,reagerer,regelverk,religiøsitet,respekt,respektere,roy steffensen,siv kristin sællmann,sosiale medier,stortingsrepresentant,symboler,taoppsak,tatovere,tendens,trosfrihet,tv,udi,underlig,ytring,årsaken,økonomi,kors