FILM: Ragnhild og Børre Knudse
...
FILM: Ragnhild og Børre Knudsen ble portrettert i filmen «En prest og en plage». Foto: Byline stor
Nonne sang seg 
til topps på nettet
Del
En nonne sang seg helt til topps på Dagen.no 
i året som snart er omme. Her er våre ti mest 
populære nettsaker i 2014.

Syngende nonne

1: Dommerne i den italienske versjonen av sangkonkurransen «The Voice» kunne knapt tro sine egne ører da de hørte søster Cristina Scuccia synge Alicia Keys «No One» . Så trykket de på knappen og snudde stolene rundt.

Journalist Markus Plementas skrev saken på Dagen.no. Den spredde seg raskt i sosiale medier, og tilsammen har over 120.000 mennesker vært innom våre nettsider for å se den unge nonnen synge:

Nonne fikk The Voice-dommere til å gråte og juble  

Dom­me­rne i «The Voice Italia» be­gyn­te show­et med å sitte med ryg­gen til sce­nen, og hvis de likte det de hørte, snud­de de stolene rundt.

Ingen av dem var for­be­redt på synet av 25 år gamle Scuc­cia som er med­lem av den ka­tols­ke Ur­su­li­ne Sis­ters of the Holy Family. Hun le­ve­rte en for­bau­sen­de opp­tre­den – iført sin nonnedrakt.

Ak­ku­rat som publikum, jub­let og hop­pet også hen­nes fire medsøst­re av ren glede. Og da de sjok­ker­te og im­po­ner­te dommer­ne spur­te henne om hun vir­ke­lig var nonne, svar­te hun:

– Ja, jeg er vir­ke­lig, vir­ke­lig en søs­ter.

Scuc­cia, som opp­rin­ne­lig er fra Si­ci­lia, ankom «The Voice»-sendingen i mars sammen med fire søst­re fra lo­kal­sam­fun­net og hen­nes for­eldre, skri­ver Huf­fing­ton Post.

- Jeg kom hit fordi jeg har en gave, og jeg øns­ker å dele denne gaven. Jeg er her for å evangelisere, sa hun.

- Hvis jeg hadde fun­net deg på en ka­tolsk messe, ville jeg all­tid bedt i kir­ken, sa J-Ax, en ita­li­ensk rap­per som er en av dom­mer­ne.

Søster Cristina vant duett-duell i «The Voice»

Hen­nes opp­tre­den skapte også Twit­ter-storm blant mange italiene­re.

I finalen sang hun fem låter , deriblant en koreografert gjengivelse av 80-tallshiten «Flashdance - What a Feeling», som ga henne 62 prosent av stemmene og en klar seier i konkurransen.

På direktesendt TV inviterte Cristina Scuccia (25) publikum og et skeptisk dommerpanel til å bli med i bønn.

Syngende nonne knuste alle i italienske «The Voice»  

Da dom­mer­ne spur­te hva Va­ti­ka­net ville tenke om hen­nes opptre­den, svar­te hun: - Jeg håper at pave Frans rin­ger meg nå.

Senere fikk Scuccia faktisk sitt ønske oppfylt. 10. desember fikk hun hilse på paven ansikt til ansikt.

Premien i «The Voice» var en platekontrakt. Og i slutten av oktober kom søster Cristina med sin første singel, Madonnas kontroversielle låt «Like a Virgin» .

Se musikkvideoen hennes her:

 

Og her kan du se flere av sakene (med videoer) som vi har skrevet om den syngende nonnen .

Delikat kjærlighet

2: Israels statsminister Benjamin Netanyahu skrøt av Norge og sønnens norske kjæreste da han møtte statsminister Erna Solberg i Davos i januar. Netanyahu snakket om «nye venner», var opptatt av norsk vintervær og fortalte at sønnen Yair nettopp hadde feriert i Nord-Norge sammen med sin norske kjæreste .

Dagen ringte Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) for å spørre om sikkerheten rundt paret. For som israelsk statsminister er Netanyahu et av verdens fremste terrormål – og da er også hans nærmeste familie utsatt. Men PST kunne hverken bekrefte eller avkrefte at kjæresteparet hadde besøkt Norge – nettopp av hensynn til sikkerheten.

Men da Dagen.no publiserte et bilde av kjæresteparet, skapte det bølger i Israel. For kan statsminister Benjamin Netanyahus sønn gifte seg med en ikke-jødisk kvinne? Konservative jøder sier nei.

«Bibis (Benjamnin Netanyahu red.anm) sønn har funnet en hedning. Hans far er stolt av ham og gir dermed sin støttelse til ødeleggelsen av den israelske staten, skrev organisasjonen Lehava på sine nettsider . Deres hovedfokus er å hindre at jøder ikke gifter seg med ikke-jøder.

Saken fortsatte å rulle i israelske medier og Dagens korrespondent i Israel, John Solsvik, ble hentet inn til nyhetssendingen på TV-kanalen Channel 2 for å kommentere kjærlighetsaffæren.

- I Norge legger ingen seg bort i et kjærlighetsforhold mellom to personer. Det er en privat sak som ingen griper inn i, forklarte Solsvik.

Dagen derpå nektet statsminister Netanyahu for at sønnen hadde en ikke-jødisk norsk kjæreste . «De er bare studiekamerater».

Israel-turister

3: I mars skjerpet norske og danske myndigheter sine reiseråd for Egypt .

Det førte til at Star Tour i Danmark hentet hjem 200 gjester fra den populære feriebyen Sharm el-Sheik. Norske turister med selskapet Amisol fikk tilbud om andre reisemål .

Debattinnlegg 
ga storm

4: Gro Wenske sådde vind og høstet storm med sin kronikk « De ugudelige skal bli utryddet av landet ».

«Hvor lenge skal Israel fortsette å mure seg inne og verden ikke bry seg? Nei, den eneste løsning er å kaste ut alle palestina-arabere som hater Israel, hele familier der de har barn som daglig driver med stein og brannbombe-kasting mot jøder. De må vekk! » skrev Gro Wenske i Dagen i november.

Les kronikken: «De ugudelige skal bli utryddet av landet»  

Reaksjonen var mange og sterke og førte til en debatt mange norske aviser tok tak i. Kronikken er lest mer enn 28.000 ganger på Dagen.no.

Wenske mente at hun ble misforstått av mange og skrev et nytt innlegg i Dagen 8. desember :

Skremmende hat, etnisk rensing og dobbeltmoral  

Flere av innleggene i debatten kan du lese her .

DNA fra tre personer

5: 13 år gamle Alana har ikke to foreldre, men tre .

Journalist Silje Rognsvåg skriver ofte om bioteknologi, denne gang om den amerikanske 13-åringen som har to biologiske mødre og én far .

– Mange sier at jeg har ansiktstrekk fra mamma, og at øynene mine ligner på pappas. Jeg har noen egenskaper etter dem, og min personlighet er lik også, sier Alana.

Men hver celle i kroppen henne er annerledes enn hos de fleste mennesker.

– Jeg har også DNA fra en tredje person. Men jeg tenker ikke på henne som en tredje forelder. Jeg har bare noe av hennes mitokondrier, sier Alana. Hun har aldri møtt sin donormor og ønsker ikke et forhold til henne.

Alana har en mor – og en donormor

Her oppsummerer vi det som skjedde rundt bioteknologi i Norge i 2014: Liv og død og sånn

Linda løp for livet

6: Norske Linda måtte løpe til bomberommet 50 ganger i sommer .

Linda Ljung jobbet som frivillig på Karmel-Instituttets gjestehus i den israelske byen Ashdod , nær grensen til Gaza, mens Gazakrigen pågikk i 51 døgn i sommer. Hver gang rakettalarmen gikk, ba Linda til Gud mens hun løp i sikkerhet i et bomberom.

Jeg tror fullt og fast på at Gud passer på oss , sa hun til Dagens korrespondent John Solsvik som møtte Linda på gjestehuset i august. Her kan du lese historien: Norske Linda (21) har løpt til bomberommet 50 ganger i sommer

Se også: Et døgn i 
rakettregnet

Stille i ferieparadiset

7: Flyplassen var stengt, og strender og gater folketomme på turistøya Bali én dag i mars .

Stillhetens dag, Silent Day , fører med seg et totalt portforbud. I år falt dagen på 31. mars. I gatene på Bali, den indonesiske ferieøya som pulserer døgnet rundt 364 dager i året, der motorsyklene kjører både fem og seks i bredden, i endeløse rekker, var det tomt denne dagen. Bare en og annen politibil, og en ambulanse på vei til livreddende oppdrag fikk lov til å kjøre fritt.

Hvorfor? Hinduene, som utgjør mer enn 50 prosent av befolkningen på Bali, søker stillheten på innsiden. Mens alle andre på øya, turister inkludert, må holde seg helt i ro , skrev vår nettleder Svend Ole Kvilesjø, som nettopp hadde besøkt Indonesia .

«Flyplassen stengt, strender og gater er folketomme på turistøya Bali i dag»  

Røyket ut av 
røykeromet

8: Røykeloven hadde tiårsdag i april og ble feiret med nye forbud .

Eter ti år med forbud mot røyking på serveringssteder, ble det i sommer innført en rekke nye innstramninger både for salg og bruk av tobakk . I dag er det forbud mot selvbetjening av tobakksvarer i Norge. Og barnehager og skoler, til og med videregående skoler, skal være helt tobakksfrie. Det omfatter også snus.

Røykeloven feires med nye forbud  

Nå er det heller ikke lov til å ha egne røykerom, skrev Dagens journalist Tor Weibye, som også fortalte historien om de folkevalgte på Stortinget som måtte ut av sitt innrøykede rom – og heretter må tenne røyken i friluft , i god avstand fra inngangspartiet på Stortinget. 

Forsvinner under vann

9: I Tyrkia forsvinner snart en historisk by under vann .

Den som vil besøke byen Hasankeyf, må skynde seg. Snart blir den borte fordi tyrkerne skal få vann , skrev Dagen-redaktør Kari Fure i midten av august.

Over 8.000 huler i klippeformasjonene, som folk bor i store deler av året, blir lagt under vann. Når Ilisudammen, Tyrkias største vannkraftprosjekt, er ventet ferdigstilt nå ved slutten av året, er det forventet at vannstanden i Tigris ved Hasankeyf vil stige med 60 meter. Protestene har vært mange.

Det er forventet at damanlegget vil redusere vannstanden i Tigris når den renner videre inn i Syria og Tyrkia .

Børre Knudsen

10: 2014 ble et Børre Knudsen -år. Først kom dokumentarfilmen om ham. Så gikk han bort.

Søndag 17. august bragte avisen Dagen meldingen ut til det norske folk :

– Jeg har nettopp mottatt det triste budskap at vår kjære Børre Knudsen døde fredelig i sitt hjem i Meistervik i dag tidlig , fortalte prest Olav Berg Lyngmo.

Prest Børre Knudsen , som ble landskjent for sin kamp mot abort , etterlater seg kona Ragnhild, født Iden, og fem voksne barn. Knudsen ble 76 år gammel.

I år ble også dokumentarfilmen « En prest og en plage » vist både på norske kinoer og på NRK TV. Styret i Karmel-Instituttet tildelte Knudsen en ærespris på 100.000 kroner for hans kamp for barnet i mors liv.

Her på Dagen.no kan du se bilder fra Børre Knudsens liv og lese minneord og artikler .