Tettere på Børre Knudsen

Fridtjof Kjærengs «En prest og en plage» har fått en god mottakelse. Overraskende god, synes filmskaperen selv.

Så mange som 354.000 så filmen «En prest og en plage» da den ble sendt på NRK1 tirsdag. I tillegg har over 4.000 sett den på NRKs nettsider.

Filmen, som handler om aktivistpresten Børre Knudsens liv, hadde gode seertall på kino og er nå kommet på dvd og nettbaserte videotjenester. Der får publikum tilgang til et ytterligere dypdykk i den kontroversielle prestens historie og et utvidet møte med Ragnhild og Børre Knudsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Når man lager en bredt anlagt film så er muligheten til fordypning begrenset. Derfor hadde jeg et ønske om å gi ut ekstramateriale som gir mulighet til mer fordypning i alle sider ved Knudsens liv, sier Kjæreng.

Nett-TV: Se Knudsen-dokumentaren her

Skylden

I det omfattende bonusmaterialet gir Knudsen blant annet en inngående skildring av hvordan han selv har tenkt om kvinnene som har reagert på hans budskap. Filmskaper Fridtjof Kjæreng spør om han tror han har såret kvinner i en vanskelig situasjon.

– Ja, det har jeg nok gjort, svarer Knudsen.

– Og jeg har til dels møtt dem. Først er det et avmektig raseri hos disse kvinnene. Men gang på gang ser jeg at bak ligger det en erkjennelse av at det er rett det jeg har sagt. Det er riktig det jeg peker på. Det er et barn. Men de kan ikke leve med at dette barnet ikke lever. Bak aggresjonen ligger en veldig skyldfølelse, sier Knudsen mens han veksler mellom å se ut i luften og å sette øynene i intervjueren som ikke er synlig for seeren.

På spørsmål om det er Knudsen som har påført dem skyldfølelsen sammenligner han seg selv med en prest som kommer med dødsbudskap.

– Budskapet mottas som en fiendtlig handling. Og sannheten er forferdelig å bære frem, i hvert fall om du har en viss evne til å føle andre menneskers situasjon. Og den er forferdelig å ta imot. Å se i øynene at det er slik. Man vil flykte bort fra det vonde i virkeligheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Knudsen forteller at disse spørsmålene har opptatt ham. At det var forferdelig, men at sannheten måtte frem.

– Kvinnene må evaluere og ta denne smerten for å vise hva abort er. Ellers vil medsøstre i fremtiden gå etter det samme og aldri bli advart. En fødsel er ni måneder og så ferdig. Men en abort, den varer hele livet på en eller annen måte. Du er en mor som har valgt ditt barns død. Det kan våkne som en forferdelig skyldfølelse mot slutten av livet.

Ærlig

Knudsen er ærlig om tvilen på sitt eget prosjekt. Han har tvilt på sine egne gode intensjoner og sin egen integritet.

– Du er nødt til å tvile på din egen integritet. Hvorfor gjør jeg dette? Det hender at du opplever at det er en annen stemme som sier at det du har gjort er galt. Da må du ta det opp til revisjon.

Som kristen har han lært å tenke annerledes om gode intensjoner, sier han. Mye av det mennesker kaller for rett og bra er egentlig tvilsomt.

– Vi er både ærlige og uærlige og søker vårt eget i alle ting.

I klippet reflekterer Knudsen også rundt hvorvidt det han har gjort er grunnlagt i Guds vilje.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Han vil stå igjen i historien som en meget sentral person

Et tegn

Den aldrende og sykdomspregede presten forteller i bonusmateriellet om en konkret hendelse som han selv ser på som slutten på sin mest kraftfulle periode i livet. Etter dette var det ikke mye med ham, forteller ham.

– Det var et slags tegn kroppen brukte for å signalisere at systemet ikke ville være med lenger.

Kjæreng spør om han ikke ser det som et tegn fra Gud.

– Jo, kanskje Gud sa stopp. Jeg følte meg så ynkelig og egoet ble slått fullstendig i filler.

Knudsen er med på at sykdommen kan være en straff fra Gud. En straff kan være noe Gud henger på mennesker for at de ikke skal «flakse i det aller høyeste», sier presten.

– Vi trenger vekter. De gamle kalte det for kors. På den måten kan vi gjøre det bedre innenfor de grensene vi har fått.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Evigheten

Opptakene er foretatt i perioder der Knudsen veksler mellom ulike grader av sykdom. Han snakker likevel sammenhengende og stødig. Når Kjæreng spør ham om han har tenkt på Perleporten, svarer han bekreftende.

– Sjelesorgens oppgave er å gjøre meg så liten at jeg ikke skal hovmode meg for min synd. Skal jeg være så helvetesfrom at jeg kan tillintetgjøre det Kristus gjorde på korset? Hva er det jeg tror jeg er?

Den gamle presten har reist seg halvveis opp, men nå setter han seg ned igjen.

– Slik må sjelesørgeren slåss om sjelen. Det er dramatisk, sier Børre Knudsen mens han igjen ser ut i luften.

* Se bildene fra Børre Knudsens liv her *

Overrasket

Den erfarne dokumentarskaperen er overrasket over den gode mottakelsen filmen har fått.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det har jo vært viktig at den også når et bredt publikum. Det er mange måter å se fenomenet Børre Knudsen på. Han var teolog, salmedikter og en samfunns- og kulturaktør i samfunnet. Jeg har prøvd å lage film om dem alle sammen, og en refleksjon rundt alt dette som kan være gjenkjennbar.

– Hva synes du om responsen, nå som filmen er lansert?

– Den har vært enormt god, i stor grad også blant det sekulære publikum. Man forstår og anerkjenner Knudsen, kampen og kostnadene ved å stå i en slik kamp. Det ser jeg på som en personlig triumf.

– Hvordan oppleves det for deg som har lagt så mye ned i filmen personlig?

– Det er en veldig lettelse, jeg føler at han får den plassen han fortjener. Jeg er veldig glad for at vi fikk gjort dette mens vi ennå hadde ham her. Også for ham selv føltes dette som en god ting å gjøre. Og så tror jeg at en del som ikke visste hvem han var har fått vite mer om ham.

Befestet troen

Filmskaper Fridtjof Kjæreng kom tett på familien Knudsen i tiden han filmet. Svært tett. Han forteller til Dagen at tiden sammen med Ragnhild og Børre Knudsen har satt sitt preg.

– På mange plan.Både trosmessig, demokratisk og psykologisk har det vært utrolig interessant å se mennesker som tør å stå opp for sin sak. Det er viktig å våge å møte folk som ser ut til å stå for det motsatte av det man selv står for, før man avviser dem. Jeg håper at møtet har gjort meg mer ydmyk som person, sier Fridtjof Kjæreng.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

BONUS: På dvd-en har filmskaper Fridtjof Kjæreng lagt til 87 minutter med opptak og arkivklipp.

Les også
Børre Knudsen har fullført løpet
Les også
En prest og en plage – en studieguide
Les også
Børre Knudsen som predikant
Les også
Hjertelig takk, Børre Knudsen