GLEDER SEG: – Jeg vil vise at
...
GLEDER SEG: – Jeg vil vise at Bibelen og Bibelens ord har relevans også for dem som ikke nødvendigvis kaller seg kristne om en skal forstå vår egen poesi og det som gjør at vi har fotfeste, sier artisten Hanne Krogh. Hun skal arrangere festforestilling i anledning Bibelselskapets 200 års-jubileum. Bildet er fra adventskonsert denne uken i Vår Frues kirke i Trondheim. Foto: Anne Brit Solland
Kjente komikere skal skape bibelinteresse
Del
Bibelselskapet jubilerer og gir fra seg litt kontroll til noen av Norges fremste komikere og artister. Hanne Krogh gleder seg til å arrangere festforestilling.

Humorshow med stand-up-artister, debattmøte på Litteraturhuset i Oslo, Bibelmaraton i det fri, økumenisk lovsangskveld og festgudstjeneste, salmekonsert, bursdagsfest på Jernbanetorget med Soul Children, Bibelen på 200 minutt i Filadelfia og festgudstjeneste i Oslo Konserthus. Det er bare noen av aktivitetene som Det Norske Bibelselskapet har på menyen i forbindelse med at organisasjonen jubilerer neste vår.

LES: Kringkastingsrådet: —NRK-satire er for venstrevridd

26. mai 1816 etablerte sentrale politikere og kirkeledere Det Norske Bibelselskap i Oslo Domkirke for å utbre Guds Ord i den unge nasjonen. 200 år etter skal det bli feiring:

– Vi slår på stortromma når vi skal feire Bibelen, sier generalsekretær Ingeborg Mongstad-Kvammen i en pressemelding fra organisasjonen.

– Fint å løfte opp Bibelen

En av dem som gleder seg til jubileet er artisten Hanne Krogh, som er blitt bedt om å ta ansvar for festforestillingen i Oslo Konserthus.

– Det er både ærefullt, interessant og spennende. Alle som jeg har kontaktet har sagt ja. Jeg synes det er gøy at jeg har fått med meg så spennende kolleger, sier hun til Dagen. Med seg i Oslo konserthus har hun Ole Paus, Helene Bøksle, Marianne Antonsen, Thomas Ruud og Oslo Soul Children.

– Denne konserten skal bli en musikalsk storslagen fest. Det er fint å løfte opp Bibelen i en tid som denne, sier artisten. Hun har selv lest den fra perm til perm.

Når Krogh skal fortelle hva Bibelen betyr for henne selv, bruker hun litt tid.

– På en måte er religion en selvmotsigelse. I det øyeblikket vi prøver å fange Gud i våre begreper og dimensjoner er det ikke lenger Gud, men oss det handler om. Mitt valg om å være troende er nok like filosofisk betinget som religiøst. For meg er troen en gave. Jeg finner trygghet i at det finnes et vitne til livet mitt og at mine handlinger har konsekvenser, sier Krogh.

– Mye babbel

Ifølge pressemeldingen fra Det Norske Bibelselskapet stusset folkene på Latter og i Stand Up Norge da representanter for organisasjonen dukket opp på kontoret.

– Vi har jo ikke jobbet så mye med kunder innenfor kirke og kristenliv. Men vi ser på dette som en spennende utfordring. Det er mye å le av innen disse miljøene, sier Vemund Vik. Han er regissør og tekstforfatter og blir beskrevet som en av humor-Norges fremste bakmenn.

Vik har fått beskjed om «å tulle, men ikke krenke». Det tror han at han skal få til.

– Det gir oss det spillerommet vi trenger, sier han. – Det skal bli mye babbel på Latter disse kveldene.

Skråblikk på Bibelen

Generalsekretæren ser frem til å se hva komikerne vil finne på.

– Vi som er innenfor disse miljøene oppdager kanskje ikke alle morsomhetene. Derfor er det ekstra spennende å høre hva komikere fra andre miljøer ser når de tar et skråblikk på Bibelen og kristne miljøer, sier hun. Mongstad-Kvammen er ikke redd for at bibelske sannheter og kristen tro blir tråkket på.

– Slett ikke. Bibelen er så sterk i seg selv at den tåler en støyt. Selv om det er mange alvorlige tekster i Bibelen, er det også humor som ligger skjult. Vanligvis er kirker og kristne organisasjoner opptatt av å ha kontroll. Nå har vi bevisst sluppet fra oss litt kontroll. Jeg er overbevist om at det blir stor glede for oss alle.

Stor B

Jubiléet skal markeres med bibelfestivaler i hele landet. I Bergen og Stavanger kommer forestillingene i september.

Hanne Krogh er villig til å røpe litt av programmet:

– Det blir jo sanger som alle baserer seg på tekster fra bøkenes bok, Bibelen. Her snakker vi om alt fra Bach til bedehussanger. Det er ærefullt å vise hvor mye av vår kultur som baserer seg på boken med stor B. Jeg vil vise at Bibelen og Bibelens ord har relevans også for dem som ikke nødvendigvis kaller seg kristne om en skal forstå vår egen poesi og det som gjør at vi har fotfeste, sier hun.

komiker,bibelen,bibelselskapet,humor,hanne krogh,kjendis