AVVENTER: Mercy Ships setter ikke kursen mot Vest-Afrika, slik planen var. Inntil videre blir Africa Mercy liggende på Tenerife. Foto: Mercy Ships Norge.

Ebola stanser Mercy Ships

Sykehusskipet Africa Mercy skulle egentlig behandlet syke i Benin i Vest-Afrika. Men ebola-utbruddet gjør at de ikke kan reise fra Tenerife.

Verdens største sivile sykehusskip, «Africa Mercy», skulle ha satt kursen fra Tenerife til Cotonou i Benin.

Et mannskap på 400, bestående av frivillige fra 40 land, skulle nå ha tilbudt gratis kirurgi og operasjoner,tannlegetjenester, opplæring innen helse og en rekke andre tjenester som er en mangelvare for befolkningen i Benin. Menebola-utbruddet lenger vest i Afrika setter en stopper for reisen til hospitalskipet som drives avMercy Ships.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Flere pasienter på hvert rom og mangledne muligheter for å isolere pasienter, samt nærheten til mannskapets soverom og spissalene for barn og familier, er bare noen av årsakene til at vi ikke kan dra til Benin nå, sier grunnleggeren avMercy Ships, Don Stephens, i en pressemelding.

– Hver dag hyrer vi også 200 arbeidere lokalt, som en del av vår opplæring og kompetansebygging i Afrika. 

Fast gjest

Africa Mercy skulle forrige uke påbegynt sine ti måneders tjeneste i havnebyen Cotonou. I april måtte skipet droppe sitt planlagte opphol i Guinea, fordi ebolaviruset begynte å spre seg. Nå har Nigeria hatt flere smittede. Dermed er det utbrudd på begge sider av Benin.

Stephens sier videre at de følger nøye med på hvordan smitte-situasjonen utvikler seg.

– Afrika er fortsatt vår prioritet, men sikkerheten til mannskapet kommer helt øverst på listen i enhver avgjørelse.

Mercy Ships følger amerikanske myndigheters reiseråd. De anbefaler ikke å reise til Guinea, Sierra Leone, Liberia og Nigeria.

Stor hjelp

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Siden det første skipet fra Mercy Ships ankom Togo i 1991, har Afrika vært hovedprioritet for organisasjonen. Siden starten i 1978 har mer enn 70 land hatt besøk av et av deres skip. Mer enn 2,4 millioner mennesker har fått behandling. Hvert år har Mercy Ships mer enn 1.600 frivillige, mange med høy utdannelse innen medisin.