En midlertidig leir for ukrainske flyktninger utenfor Donetsk, i den russiske Rostov-regionen nær grensa til Øst-Ukraina. Foto: Reuters / NTB scanpix

– Titalls flyktninger drept i Øst-Ukraina

Titalls mennesker ble drept i mandagens rakettangrep mot en kolonne flyktningbusser i Øst-Ukraina, ifølge en ukrainsk militærtalsmann.

– Opprørerne ventet på kolonnen og ødela den fullstendig. Vi har ikke klart å telle antallet ofre, titalls ble drept, sa talsmann for det ukrainske forsvaret, Andrij Lysenko, under en pressebrifing i Kiev mandag ettermiddag.

Separatistkilder bekreftet at angrepet fant sted, men avviser at de sto bak – slik ukrainske regjeringsstyrker påstår.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De brukte Grad-raketter som de har fått av Russland, hevder Lysenko.

Anklager Ukraina

Separatistleder Andrej Purgin i den såkalte Folkerepublikken Donetsk mener det var regjeringsstyrkene selv som angrep flyktningene fra Luhansk.

– Ukrainerne har bombet denne veien med luftangrep og Grad-raketter i lang tid. Det ser ut til at de har drept enda flere sivile i dag. Vi har ikke mulighet til å sende Grad-raketter inn i det området, sier Purgin.

Bussene med flyktninger skal ha blitt truffet i områdene rundt Khrjasjtsjuvatje og Novosvitlivka.

– Eksplosjonene var så kraftige at folk ble brent levende i bussene. De klarte ikke å komme seg ut, hevdet militærtalsmann Anatolj Prosjin overfor nyhetskanalen 112.ua.

Harde kamper

Kampene mellom ukrainske regjeringsstyrker og prorussiske opprørere fortsetter for fullt etter at regjeringen har erklært flere militære seire de siste dagene.

Separatistkilder sier at det har blitt utvekslet kraftig artilleriild mellom separatistene og ukrainske styrker i området der bussene kjørte.

Ni soldater ble drept i kamper med prorussiske separatister natt til mandag, ifølge det ukrainske forsvaret.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Samtaler i Berlin

Samtidig var utenriksministrene i Russland og Ukraina i Berlin, hvor de etter fem timer med samtaler med sine kolleger fra Tyskland og Frankrike, tilsynelatende ikke klarte å komme noe nærmere en våpenhvile.

– Så lenge ukrainske myndigheter forsøker å løse konflikten med makt, vil ikke en politisk løsning føre fram, sa Russlands utenriksminister Sergej Lavrov etter møtet natt til mandag.

Ifølge Lavrov ble partene enige om en løsning for den russiske nødhjelpskolonnen som har stått i grenseområdet mellom Russland og Ukraina siden torsdag. Partene ble imidlertid ikke enig om noen våpenhvile.

Omringet Horlivka

Det ukrainske forsvaret hevder å ha omringet den separatiststyrte byen Horlivka og tatt tilbake kontrollen over en rekke mindre byer i området i helgen.

Søndag hevdet regjeringsstyrkene å ha heist det ukrainske flagget over en politistasjon i Luhansk, som i flere måneder har vært under de prorussiske separatistenes kontroll.

Utenriksministrene i Berlin, med unntak av Lavrov, hevder at strømmen av forsyninger og krigere fra Russland har økt de siste dagene.

Russland benekter imidlertid at de bistår opprørerne og anklager ukrainske myndigheter for å ha utløst en humanitær krise gjennom maktbruken mot den russisktalende befolkningen øst i landet.

Les også
Flere tusen ofre i Ukrainas blodige borgerkrig
Les også
Jensen: – Vi må huske bakteppet for sanksjonene
Les også
Russland stanser import av norske produkter
Les også
NATO: Russland har 20.000 soldater ved grensa til Ukraina
Les også
Amerikanske stridsvogner skal lagres i Norge