Må kvitte seg med minst to leirsteder

Det Norske Misjonsselskap (NMS) har besluttet å selge to leirsteder. I 
tillegg går to andre en usikker framtid i møte.

Dette vedtok landsstyret i sitt møte i helgen. Leirstedene Kvamseter i Hordaland og Philipshaugen på Nordmøre skal nå avvikles. Landsstyret mener at det er ikke driftsmessig og strategisk grunnlag for videre drift av disse leirstedene.

I tillegg er landsstyret i tvil om Himmel & Hav i Rogaland og Åpta i Vest-Agder bør beholdes. De ber forvaltningsstyret vurdere om det er driftsmessig og strategisk grunnlag for å beholde disse. Saken skal så behandles i landsstyret i desember i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Få oversikt over hvor det erleir, stevner og kristne arrangementer i Stevneguiden.no, laget av mediehuset Dagen. Leshvorfor du bør - og hvordan du legger inn ditt arrangement, helt gratis!

NMS har for tiden drift på 15 leirsteder, og i fjor gikk bare sju av dem med overskudd. Kvamseter i Bjørgvin Region har vært stengt noen år på grunn av den bygningsmessige tilstanden.

– Veldig beklagelig

­– Det er selvsagt veldig beklagelig at man ser seg nødt til å selge to leirsteder. Mange i NMS har gode minner fra leirarbeidet i organisasjonen, sier generalsekretær Jeffrey Huseby til Dagen.

Han legger til at det er et faktum at antall leirer er redusert til en tredjedel på 30 år, og at denne arbeidsformen ikke har samme oppslutning som før.

– Det er fremdeles ønskelig å arrangere leirer, og drive med leirarbeid i den grad dette får deltakere ettersom det er en flott arbeidsform, legger Huseby til.

Han viser til at bakgrunnen for at Kvamseter skal selges, er at stedet må rives og bygges opp fra bunnen av.

– Dette er en så stor kostnad at landsstyret ikke finner det riktig. NMS og NMS U løser sitt behov for leirsted ved å leie seg inn på andre sine leirsteder.

Phillipshaugen har de to siste årene gått med 560.000 kroner i underskudd, og omsetningen er på om lag 450.000 kroner per år, sier generalsekretæren.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Regionleder Eivind Hauglid (bildet) i Region Stavanger er veldig glad for at ikke landsstyret gjorde vedtak om salg av Himmel & Hav, som ligger på Sola.

– Vi vil nå sette oss ned og jobbe intenst og være konstruktive med tanke på videre drift av Himmel & Hav, sier Haugli, som håper at de skal redde dette kurs- og konferansestedet.

– Dette stedet er mer enn et lokalt leirsted, og betyr veldig mye for hele vår organisasjon, sier Hauglid.

Les også: Sommerungdom skal tennes for misjon

Ni leirsteder beholdes

Etter helgens landsstyremøte er det besluttet at ni leirsteder i følgende regioner skal beholdes: Alværa i Bjørgvin, Fjelltun i Stavanger, Fjordglimt i Sør, Furutangen i Stavanger, Havglimt i Sør, Kjeldsund i Møre, Mesnali i Øst, Mjuklia i Trøndelag og Stenbekk i Øst.

Det heter følgende i vedtaket: «En forutsetning for videre drift, er at de nye investeringene og nedbetaling av gjeld blir finansiert lokalt, og at driften på det enkelte leirsted fortsatt går i balanse.»

– Av disse stedene er det Havglimt og Kjelsund som står overfor de største vedlikeholdsmessige utfordringene, sier Jeffrey Huseby.

Til høsten skal det også arbeides videre med å evaluere leirstedene Solsetra i Region Øst og Tømmerneset og Vatnlia i Region Nord.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Les også: Satser på Guds ord og sirkus

Kostbar oppgradering

Et overslag som NMS har gjort over sine leirsteder, viste i fjor at det ville koste omkring 110 millioner kroner å oppgradere samtlige til en tjenlig standard, og dessuten foreta noen utbedringer.

Salg eller nedlegging av leirsteder har vært et tema i mange kristne organisasjoner. Ofte utløser dette sterkt lokalt engasjement, og dermed er det vanskelig for organisasjonene. Nå må også NMS ta vanskelige valg.