Sammenliknet med IS: – Når det gjelder tone og form har jeg vel naivt nok kanskje litt større forventninger til saklighet på såkalte kristne nettsteder enn ellers, sier Jens Brun-Pedersen, pressesjef i Human-Etisk Forbund. Foto: Silje Rognsvåg

Rystet av kristent netthat

Jens Brun-Pedersen i Human-Etisk Forbund (HEF) ble skremt over hatet han ble møtt med etter et innlegg om at de krever at NRK-andakten fjernes.

– Jeg ble rystet. Jeg så ned i en mørk, dyp avgrunn som jeg ikke trodde eksisterte i disse kretsene. Da skjønte jeg at det foregår ikke lite hatytringer også i disse kretsene, det var jeg ikke klar over, sier Jens Brun-Pedersen til Dagen.

4. september skrev pressesjefen i Human-Etisk Forbundet innlegg på dagen.no om at NRK Radio bør droppe andakten, fordi «det gir særrettigheter til (...) det kristne livssynet». Responsen var overveldende negativ og sjikanerende, ifølge Brun-Pedersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Særlig reagerer han på kommentarene folk skrev om saken på Facebook-sidenJa til å bære korset når og hvor jeg vil.

Blant annet opplevde han å bli sammenliknet med Den islamske stat (IS).

Goebbels og IS

«Humanetisk forbund har tydelegvis ikkje toleranse for kristne menneskje si tru. Me ser no kva som skjer med forfylgjing av kristne i Egypt, Irak, Syria og andre muslimske land. Dette er då tydelegvis heilt greitt for humanetisk forbund og i deira ånd», skriver en mann i nevnte Facebook-gruppe.

– Jeg ble også kalt en skinkerytter (nedsettende ord om homofile, journ.anm.) som vil ha godt av å få banket inn Guds ord. Jeg ble kalt ynkelig og sammenliknet med Goebbels (Hitlers propagandaleder, journ. anm.). Det var så mange uforskammetheter, vulgariteter og usakligheter at jeg selvsagt bare trakk meg unna, sier han.

Særlig retter Brun-Pedersen kritikk mot at kommentarene var usaklige.

– Felles for nesten alle disse ytringene var at omtrent ikke én eneste imøtegikk argumenter jeg selv hadde framført. Jeg ville hatt full respekt for at folk fillerista meg med argumenter, men den typen sjikane jeg ble utsatt for, er så talende at jeg blir flau på disse miljøenes vegne, sier humanetikeren.

Han understreker at noen av innleggene som ble skrevet påDagens Facebook-side, ble fjernet.

Usaklig kritikk

Jens Brun-Pedersen er oppgitt over at de som kommenterte neppe hadde lestdet han faktisk skrev i debattinnlegget.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De hadde fått med seg atvi har vært kritiske til andakter på NRK, men ingen hadde fått med seg argumentene for, og det faktum at vi ikke kan kreve slutt på andaktene. Vi har bedt kringkastingssjefen om å vurdere det, men vi kan ikke kreve det, like lite som kristne kan kreve at andaktene skal bestå. Det er ene og alene opp til kringkastingssjefen, sier Brun-Pedersen.

Les også:Human-Etisk Forbund krever at andakter og forkynnelse fjernes i NRK

Kritiserte kongen

Humanetikeren er stadig i debatter med kristne skribenter i avisspalter og på nett, blant annet omskolegudstjenester.

Men sist han opplevde så massiv sjikane var da Human-Etisk Forbundkritiserte kongen fordi han ville beholde paragrafen i Grunnloven om at han forplikter seg til å bekjenne den kristne tro.

– Vi prøvde å si at han har hindret etterkommeres religionsfrihet. Det vakte sterke reaksjoner, som er noe av det nærmeste jeg har opplevd de siste ukene. 

Han er mest forundret over at stemningen nå ble så emosjonell og hatsk.

– Jeg skrev jo i innlegget at jeg hadde forståelse for at det er sårt og vondt for kristne om de skulle miste dette privilegiet. Så kan det sies at for meg er dette først og fremst en debatt om journalistfaget, mer enn det dreier seg om andakter. Det skjønner jeg at ikke så mange alminnelige mennesker kan forstå, sier den tidligere NRK-journalisten. 

Naive forventninger?

Humanetikeren understreker at han hadde litt større forventninger til nettkommentarene i debatter på kristne og religiøse nettsteder enn for eksempelvg.no.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det var muligens naivt av meg. Nå følger jeg ikke så mye med på debatten på vg.no, men ja, når det gjelder tone og form har jeg vel naivt nok kanskje litt større forventninger til saklighet på såkalte kristne nettsteder enn ellers. 

– Men når du selv går høyt på banen i debatter, må du vel tåle høy temperatur?

– Jo, det må jeg tåle, men jeg vil påstå at jeg i mange år har prøvd å være saklig og argumentere ryddig innenfor et visst saklighetsnivå. Akkurat denne saken er et eksempel på at mange kristne ikke ser at de innehar de privilegiene de har. Når de blir truet, så er de emosjonelle reaksjonene sterke.

Brenne i helvete

Brun-Pedersen kaller tilbakemeldingene på andakt-saken for hets. 

– Hvor går grensen mellom sterk kritikk og hets eller hat?

– Knallharde argumenter som går mot det jeg skriver, og da mener jeg argumenter der det er lagt inn en viss intellektuell innsats, kan være så nådeløse som bare det. Men utskjelling og sammenlikning med Goebbels, at «det han sier er ikke noe å bry seg om», «han skal brenne i helvete» - det er ikke et argument.

Administrator reagerer

Dag Sandslett er administrator for Facebook-siden «Ja til å bære korset (...)».

Han tar avstand fra hatytringene i kommentarfeltet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Det er helt på trynet. Jeg misliker stort at folk går til personangrep, enten det gjelder politikk, etikk eller religion som blir diskutert. Jens Brun-Pedersen er en mann jeg setter høyt. Han står fram og snakker om det han tror på, og engasjerer det kristne Norge, sier Sandslett til Dagen.

Han har slettet det han så langt har kommet over av personangrep. Fra oppstarten av Facebook-siden har Sandslett utestengt rundt 20 personer, både kristne og humanetikere for usaklige innlegg. Han understreker at han ikke har sett noen innlegg om Goebbels, men om en «brun» person som styrte Norge. Kommentaren er slettet.

– Jeg har redigert bort det jeg jeg synes er sjikane og personangrep to ganger, og nå skal jeg gå nøye gjennom alt en gang til, sier Sandslett.