PÅMINNELSE: Børre Arnold Knuds
...
PÅMINNELSE: Børre Arnold Knudsens (bildet) liv er en inspirasjon, men også en urovekkende påminnelse om kostnaden ved å hevde et menneskesyn som vi ikke vil høre fordi vi vet det er sant.
– Han vil stå igjen i historien som en meget sentral person
Del
Lørdag var filmen om Børre Knudsen en av de nominerte til Amandaprisen. Søndag morgen døde han stille og rolig hjemme i Meistervik.

Søndag sendte prest Olav Berg Lyngmo ut meldingen om at Børre Knudsen nå er død. Det skjedde klokka 08.00 i går morges, hjemme i Meistervik.

I den korte pressemeldingen skriver Lyngmo at begravelsen vil foregå fra familiens hjem, med bare de den nærmeste familien til stede.

– Eventuelle flere detaljer kommer senere, dersom familien ønsker det, skriver han.

Se bildene fra Børre Knudsens liv  *

Rolig og avklart

Fridtjof Kjæreng, som laget dokumentaren En prest og en plage, forteller til Dagen at han var innom Børre Knudsen for tre dager siden og tok farvel med ham i hytta i Balsfjord.

– Det var en veldig spesiell situasjon. Filmen ble jo nominert til Amanda i går, men familien ønsket at vi skulle stille opp der.

– Hvordan var Børre Knudsen under det siste møtet du hadde med ham?

– Han var avdempet og bare delvis tilstede, men han virker rolig og avklart. Det var klart for de fleste at det gikk mot slutten.

Kjæreng filmet Børre Knudsen og kona Ragnhild over en periode på to år, og beskriver det som en sterk og flott reise.

Les minneordene skrevet av Dagen-redaktør Tarjei Gilje:  Hjertelig takk, Børre Knudsen

En øyeåpner

– Hvilken betydning fikk han for deg?

– På mange måter ble han en øyeåpner. Han var en person som levde helt og fullt for det han trodde på. Han hadde en sterk bibeltro, og levde nært det skrevne ord. Det var sterkt for meg å møte et menneske som står for noe som er større enn seg selv. Vi lever jo i en kultur i dag, der mye er orientert ut fra oss selv, med sterk fokus på individet. Sånn sett var det veldig sterkt å møte Ragnhild og Børre. Jeg er veldig stolt over at vi fikk tid til å gjøre den filmen.

– Hva tror du Knudsen vil bety for ettertiden?

– Det er vanskelig å si, men jeg kan tenke meg at han vil stå igjen i historien som en meget sentral person. Ikke bare i kirkehistorien, men også i norsk moderne historie. Han våget å heve stemmen mot det moralske konsensus, og han gjorde det i offentligheten - uten blygsel. De verdiene han forfektet, og kampen han kjempet, vil vekke respekt i fremtiden.

Kjæreng sier til Dagen at det var tungt å motta dødsbudskapet, selv om han visste at det gikk mot slutten.

Les også:  Ragnhild og Børre Knudsen glade og takknemlige for ærespris

18.000 så filmen

– Hva var det viktigste han lærte deg?

– Det må jo være at man må våge å møte folk som kan virke veldig dogmatisk og sort-hvitt og ha en åpen diskusjon med dem om viktige verdispørsmål. Jeg har blitt mer ydmyk i møte med Børre Knudsen. Det må jeg si.

Rundt 18.000 har sett filmen om Børre Knudsen på kino siden den kom ut i vår, og nesten 1000 dvd-er av filmen er solgt.

– Det er langt mer enn det vi forventet av en film med det ytterste alvor som omhandler liv og død, sier Kjæreng.

Les også: Dokumentaren «En prest og en plage» på NRK TV

– En mester i å avsløre

Odd Sverre Hove, tidligere prest og Dagen-redaktør var blant dem som kjente Børre Knudsen godt.

Han kommer til å huske ham spesielt for kampen mot fosterdrapsloven.

– Det er suverent den kirkehistoriske betydningen han har hatt. Knudsen var en mester i å avsløre hvordan Kirken gikk fra å være en advarende profetrøst til å bli brukt som gissel og alibi for avkristnede lover.

– Hvilken betydning hadde han for ditt liv?

– Knudsen betalte en dyr omkostning for kampen mot abort, og min drøm var at hele kirken skulle gjort som han. Jeg tok blant annet initiativ til en solidaritetsmarkering der vi sa fra oss embetseden som var bindende for de fleste prester på 80-tallet. Vi var 40-50 som gjorde det, men det ble ikke ansett for å være radikalt nok, for vi ble ikke fratatt våre stillinger, slik de gjorde med Knudsen.

Les også: Børre Knudsen er død

En profet

– Hva tror du hans bortgang vil få å si for abortkampen videre?

– På kort sikt håper jeg at minneordene som kommer vil bidra til å reaktualisere budskapet som han ble en talsmann for. Det store spørsmålet er jo om Herren vil reise opp en profet av samme slag.

Hove føyer til at Knudsen var en mester i å formulere budskap med ord, og at livet hans ble en offentlig demonstrasjon av alvoret.

– Han tok imot rystende, brutale slag. Kirkeminister Einar Førde reiste avskjedssak mot ham, og tidligere kirkeminister Kjell Magne Bondevik kastet ham ut av kirkegården i Balsfjord.

Hele kirken vendte ryggen til ham, og han tok imot slagene og nederlagene med nesten ingen andre reaksjoner enn at slik gjorde de med Herren Jesus. Jeg slutter meg til Karsten Isachsens ord om at når kirkehistorien skrives, vil vi bli glemt, men Børre Knudsen vil de huske.

dokumentar,amanda-nominasjoner,dødsfall,en prest og en plage,børre knudsen