Illustrasjonsfoto: REUTERS/Tomasz Bartkowiak/Files

Passasjerfly ble skutt ned over Ukraina

Et malaysisk passasjerfly ble skutt ned over Ukraina torsdag. Alle de 295 mennesker som var om bord i flyet, omkom i styrten.

Flyet ble funnet brennende på bakken i det østlige Ukraina etter styrten.

Det var et Boeing 777-fly med 295 mennesker om bord som styrtet, opplyser en kilde i det ukrainske innenriksdepartementet til nyhetsbyrået Interfax. Alle som var om bord – 280 passasjerer og en besetning på 15 personer – mistet livet. Flyet var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Ifølge en ukrainske kilden ble flyet skutt ned med en bakke-til-luft-rakett av typen Buk, et gammelt sovjetisk rakettsystem.

Ukrainas væpnede styrker nekter for at det var de som skjøt ned flyet.

Ukrainas statsminister Arsenij Jatsenjuk betegner styrten som en «katastrofe». Han har beordret full gransking av hendelsen.

Harde kamper

Flyet styrtet i nærheten av byen Donetsk, ett av områdene øst i Ukraina hvor det den siste tida har vært harde kamper mellom ukrainske styrker og separatistiske opprørere.

Malaysia Airlines opplyser at selskapet mistet kontakten med flight MH017 fra Amsterdam over ukrainsk luftrom. Ifølge Interfax forsvant flyet fra radaren mens det var 10.000 meter over bakken, det vil si i normal marsjhøyde for denne typen fly. Flyet styrtet ved Torez, om lag 40 kilometer fra grensa til Russland.

Ukrainske myndigheter hevdet torsdag at et russisk militærfly dagen i forveien hadde skutt ned et ukrainsk fly over ukrainsk territorium.

«Et militært fly fra luftvåpenet til Den russiske føderasjon gjennomførte et rakettangrep på et Su-25-fly fra det ukrainske luftvåpenet mens det utførte oppdrag over Ukrainas territorium», heter det i en melding fra Ukrainas sikkerhetsråd.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Flygeren skjøt seg ut av flyet og landet trygt før styrten.

Avvises

En kilde i det russiske forsvarsdepartementet avviser at Russland skjøt ned det ukrainske flyet.

– Dette er absurd, akkurat som alle andre påstander mot det russiske forsvarsdepartementet fra Kievs side, sier kilden.

Også Russlands ambassadør til FN, Vitalij Tsjurkin, avviser påstanden.

Ukrainske fly som er angrepet tidligere i konflikten, er skutt ned av prorussiske separatister i Ukraina.