ØYENVITNE: I brevet advarer den israelske ambassaden norske medier mot «ukritisk» bruk av Mads Gilbert som øyenvitne til det som skjer i Gaza. Foto: NTB /Scanpix

Gilbert opprørt over israelsk brev til norsk presse

Den norske legen Mads Gilbert er sterkt provosert av et brev til norske medier fra Israels ambassade i Oslo. I brevet blir han blant annet beskyldt for å bruke kamphandlingene i Gaza til «inntekt for sin egen radikale ideologi».

– Det er uhørt at israelsk UD blander seg inn i norske redaksjoners dekning av det som skjer i Gaza. Dette viser den israelske propagandamaskinen i full sving. Den forsøker å sverte folk gjennom å spre usannheter, sier Gilbert til NTB.

Det er ikke første gang Gilbert og hans kollega Erik Fosse blir omtalt på denne måten av israelske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Nei da, langt ifra. Dette er vi vant til. Det skjer hver gang vi er her, og hver gang vi publiserer noe. Senest da vi i 2009 fikk trykt en artikkel i det renommerte tidsskriftet The Lancet. De klarte ikke ta oss på ett eneste punkt, sier Gilbert.

Han ser brevet som et utslag av Israels frykt for virkeligheten, slik den fortoner seg for de norske legene som utfører solidaritetsarbeid ved sykehuset i Gaza by.

– Og den er ille nok. Virkeligheten her nede trenger ingen pynt, legger han til.

I brevet advarer den israelske ambassaden norske medier mot «ukritisk» bruk av Mads Gilbert som øyenvitne til det som skjer i Gaza. Det hevdes blant annet at Gilbert framhevet al-Qaidas moralske rett til å angripe tvillingtårnene i New York i 2001, et oppslag i Dagbladet som Gilbert hevder han gjentatte ganger har tatt avstand fra.

I brevet sies det at Gilbert ved flere anledninger har anklaget Israel for bevisst å angripe sivile palestinere og for å teste ut ulike våpen på befolkningen, anklager ambassaden sier det ikke er forelagt bevis for.

Les også
Gilbert tilbake i Gaza
Les også
Gazas innbyggere får et pustehull
Les også
Gazas innbyggere hamstrer varer under våpenhvile