Tirsdag ettermiddag var det bønn i Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat på Grønland i Oslo. Moskeen er svært preget etter angrepet på imam Nehmat Ali Shah. Foto: Ole Berg-Rusten/ NTB scanpix

Bitter maktkamp mulig motiv bak drapsforsøk på imam

Motivet bak drapsforsøket på imam Nehmat Ali Shah mandag kan ligge i en blodig kamp om makten i moskeen Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat.

– Ja, vi er kjent med denne konflikten og gjør undersøkelser knyttet til den, sier seksjonssjef Grete Lien Metlid ved voldsavsnittet i Oslo politidistrikt til NTB.

Hun understreker at politiet ikke har festet seg ved noen hovedteori om motivet bak knivangrepet mot imamen mandag kveld, men bekrefter at den gamle maktkampen i Norges største moské er en av teoriene.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Striden rundt hvem som skulle være religiøs leder i moskeen på Grønland raste som verst i 2006, og resulterte blant annet i et knivangrep under en fredagsbønn våren samme år. Fire personer ble brakt til legevakta med stikk- og kuttskader etter at sju menn tok seg inn i moskeen og angrep dem med kniver og balltrær. Flere personer ble i etterkant dømt til fengselsstraffer for angrepet.

I september i fjor ble det kjent at Islamsk Råd politianmeldte tre trusselepisoder mot norske moskeer, én av dem var knyttet til Central Jamaat-e Ahl-e Sunnat.

Avhørt

Styreleder Ghulam Sarwar utelukker ikke at det er den gamle konflikten som har blusset opp, men framholder overfor NRK at den strekker seg langt tilbake i tid, og at det aktuelle miljøet mer eller mindre er oppløst.

– Dette var tilbake i 2006 og knytter seg til en familie. Mange av de folkene sitter inne. Vi kan ikke vite om det er dem, sier han.

Politiet skal ha fått navnene på flere konkrete personer som medlemmer av menigheten mistenker kan ha noe med saken å gjøre.

Skadene Shah ble påført i blant annet hodet og ansiktet ble først karakterisert som livstruende. Metlid sa tirsdag kveld at det «etter forholdene» går bra med imamen, og at han ble avhørt samme kveld. Metlid ville ikke referere hva han har forklart.

Shah ble angrepet bakfra, av en gjerningsmann som var maskert med en hvit finlandshette, da han skulle låse seg inn i boligblokken der han bor. Metlid ber eventuelle vitner om å melde seg med sine observasjoner.

Etter at imamen var avhørt av politiet i sitt hjem tirsdag kveld, kom han ut og møtte rundt 50 av sine støttespillere. Ifølge TV 2 hadde han synlige skader.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Jeg takker Gud for at jeg er i live, sa han til de fremmøtte. Han la til at han ikke så mannen som angrep ham mandag kveld.

Sterkt preget

Angrepet har gått hardt inn på menigheten, ifølge styreleder Ghulam Sarwar.

– Vi er svært preget. Det er en tragisk hendelse for moskeen, men også for religionen. At et slikt angrep skjer utenfor Allahs hus, hvor folk kommer for å finne fred, det skulle aldri ha skjedd, sier Sarwar til NTB.

Han sier mange i moskeen nå føler seg utrygge.

– Selv jeg har fått råd fra mange venner om å ikke lenger gå alene, sier Sarwar.

Islamsk Råd fordømmer ethvert voldelig angrep på en religiøs leder, uansett hvilken tro han eller hun representerer.

– Angrepet på imam Nehmat Ali Shah fordømmer vi på det sterkeste, sier generalsekretær Mehtab Afsar til NTB.

Han understreker at han ikke er kjent med motivet for voldsangrepet mandag kveld, men understreker at angrep på religiøse ledere er uakseptabelt.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi er bekymret for en utvikling der man går til angrep på religiøse ledere, uansett hva motivet måtte være, sier han.

Tidligere konflikter

Menigheten Central Jamaat Ahle-Sunnat ble grunnlagt i 1977 og har mer enn 5.000 medlemmer. Den var i utgangspunktet et samlingssted for førstegenerasjonsinnvandrere fra Pakistan. I dag er menigheten Norges største. Selve moskeen i Motzfeldts gate 10 ble åpnet i 2006 og har plass til rundt 2.500 personer.

I september i fjor ble det kjent at Islamsk Råd har politianmeldt tre trusselepisoder mot norske moskeer. Den ene episoden dreide seg om funn av et avskåret grisehode utenfor Central Jamaat Ahle-Sunnat-moskeen på Grønland.

I mars 2006 ble fire personer sendt til legevakten etter at sju personer utstyrt med kniv og balltre tok seg inn i moskeen under fredagsbønnen og tikk til angrep på menn i bønn.

Tre måneder senere ble det bråk igjen da rundt 100 personer fra de forskjellige fraksjonene av menigheten var involvert i bråk etter at en mann brøt besøksforbudet til moskeen, men ingen ble skadd. Det ble spekulert i om intern maktkamp mellom to fraksjoner i moskeen kunne være årsak til de to episodene.

Les også
Imam utskrevet fra sykehus etter angrep
Les også
Politiet utelukker ikke at drapsforsøk var hatkriminalitet
Les også
– Imam-angrep skaper frykt blant muslimer
Les også
Politiet etterforsker drapsforsøk på imam i OsloTidligere konflikter
Les også
Hadia Tajik sjokkert over imam-angrep