Rundt 6000 mennesker deltok i Jerusalemmarsjen, også mange barn. Foto: John Solsvik

Jubel og sang i Jerusalemmarsjen

Rundt 6.000 mennesker deltok i den årlige Jerusalemmarsjen og viste sin støtte til byen og folket. Reuven Rivlin takker for den store støtten.

Det store mennesketoget bølget fram gjennom Jerusalems sentrumsgater tirsdag ettermiddag til sang og ellevill vifting med nasjonale og israelske flagg. Fra Den internasjonale Kristne Ambassade stilte i overkant av 3.000 deltakere.

Største nasjon i år som i fjor var Brasil med nesten 1.000 deltakere. På mengden å bedømme var det også mange finner og kinesere, mens tallet på norske deltakere i marsjen i år var rundt 400.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De 33 deltakerne fra Fiji i Stillehavet i sine fargerike drakter som kom sammen med Fijis FN-styrke på Golan på 45 mann vakte stor oppmerksomhet. FN-mannskapet fra Fiji ble i sommer tatt til fange av den syriske opprørstyrken al-Nusra, men siden løslatt.

LES OGSÅ: 400 nordmenn i Jerusalem-marsjen

Fornøyde nordmenn

De nesten 400 nordmennene gjorde også mye av seg med sine mange flagg og hurrarop. Tom Soma (75) fra Sola har vært med på Jerusalemmarsjen fem ganger tidligere. Han er den eneste fra sin norske reisegruppe som deltar i marsjen.

– Jeg går for å vise min støtte til Israel. Det mener jeg er svært viktig fordi den jødiske staten trenger vår støtte. Selv om de klarer seg fint selv, trenger de all den støtte de kan få, sier Soma til Dagen.

Han synes det er flott å oppleve de mange israelerne som står langs ruten og viser sin takk for den støtten som marsjdeltakerne gir.

Glade tilskuere

Langs ruten står det tett med tilskuere som smiler til oppstyret og takker for støtten til Israel som marsjen er et uttrykk for. Barna samler flagg og koser seg med godterier som de mange deltakerne deler ut til barna langs ruten.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Solveig og Ivar Loftås (begge 70) fra Bømlo er i Israel for første gang. Jerusalemmarsjen var med i opplegget og derfor er stiller de opp.

– Vi har hørt om denne marsjen fra andre og at det kommer deltakere fra nesten alle land i verden. Det ville vi oppleve. Dette er en måte å vise vår solidaritet med Israel og Jerusalem på, sier Loftås.

Feirer i Israel

Fra Tørvikbygd kommer Oddrun (57) og Lars (60) Småbrekke, som har lagt 60-årsfeiringen til Israel.

– Vi ønsker å vise vår støtte til Israel som får så mye negativ omtale i våre medier. Bilde vi får av forholdene her i landet, er helt skeivt. Vi er i Israel for første gang og er bare imponert over det vi har sett og opplevd, sier de to.

Oddrun sier turen har vært full av rike opplevelser og direkte inspirerende.

– Det er jo så fredelig her og stor å oppleve at de ulike folkegruppene kan leve sammen i fordragelighet. Dette gir mersmak, legger Lars til.

Gunnar Hansen (57) fra Hålandsdalen viser stolt fram et stort israelsk flagg han har byttet til seg fra en israelsk soldat som ba om å få Gunnars norske flagg. Han er i Israel for første gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Dette er en drøm som jeg har hatt i hele mitt liv. Jeg er kjempeglad for at det arrangeres en marsj som dette der vi kan visse vår støtte til Israel og de verdiene de har gitt oss, sier Hansen.

Rivlin takket

På kveldsmøtet mandag i den store idrettshallen Payis Arena takket Israels president Reuven Rivlin Den Internasjonale Kristne Ambassade Jerusalem for deres store støtte til Israel.

– Takk for deres vennskap. Takk for deres hengivenhet. Takk for deres lange tillit og støtte, sa Rivlin til den store forsamlingen på over 5.000 konferansedeltakere fra mer enn 80 land.

LES OGSÅ: Israels nye president ingen førstereisgutt

Farlig taushet

President i World Jewish Congress (WJC), Ronald Lauder, beklaget tausheten rundt forfølgelsen av kristne i Midtøsten.

– Vi jøder vet hvor viktig det er å si fra. I 1930-årene da jødene ble fratatt sine rettigheter og ble forfulgt, var verden taus. Vi vet hva som skjer når verden forholder seg taus, derfor står vi fram og sier fra, sa Lauder.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Han hevdet islamske ekstremister har startet en bred kampanje mot vestlige verdier og sivilisasjon.

LES OGSÅ: Hva er kristen sionisme?

Stå sammen

– Jøder og kristne må arbeide hånd i hånd for å bekjempe denne trusselen. Altfor lenge har verden forholdt seg taus i møte med denne ondskapen. Vi må handle før det er for sent, sa Lauder.

Han er en av underskriverne på et brev til ledere i 95 demokratiske land fra jødiske og kristne organisasjoner med bønn om å gjøre alt for å stanse den brutale behandlingen kristne utsettes for særlig i muslimske land.

– Den skremmende situasjonen for kristne i muslimske land med henrettelser, forfølgelse og utrydding av gamle kristne samfunn er en tragedie som pågår her og nå, men blir ignorert av verdens ledere, står det i brevet.

Jerusalemmarsj

Arrangør: International Christian Embassy Jerusalem.

Folketog i sentrumsgstene i Jerusalem.

Rundt 6.000 deltakere fra over 80 land.

Del av konferansen Feast of Tabernacles (Løvhyttefesten).

Rundt 6.000 deltakere fra over 80 land.

Les også
Hva er kristen sionisme?
Les også
I Israel for hundrede gangHarry Wiig Andersen (79)
Les også
Menighet trakassert av muslimer i JerusalemLiving Bread Church
Les også
USA mener Israel må ta sin del av Gaza-regningen