STORT FLERTALL: Med to tredjedelers flertall ble det avgjort at kvinner kan stille til bispetjeneste i Den engelske kirke, mandag.

Anglikanere godkjenner kvinnelige biskoper

Etter 500 mannsdominerte år vedtok Den Engelske Kirke forslaget om kvinnelige biskoper.

Den historiske beslutningen ble tatt mandag, 20 år etter at den første kvinnelige prest i Den engelske kirke (The Church of England) ble ordinert i Bristol. I dag er nesten en fjerdedel av alle prester i Den engelske kirke kvinner.

Les også: Formidabel utfordring for kirken

Artikkelen fortsetter under annonsen.

81 prosent stemte for

Med 81 prosent stemmer og to tredjedels flertall fra de tre ulike kamre, vil nå Den engelske kirke tillate kvinnelige biskoper. Det ble bestemt halvannet år etter at forslaget sist ble nedstemt. Erkebiskopen av Canterbury, Justin Welby, tok det som et stort nederlag da vedtaket gikk tapt med seks stemmer i november 2012. Welby sier stemningen innenfor kirken har forandret seg siden forrige avstemming, og han er svært optimistisk til fremtiden.

— Det er et sterkt ønske om å få gjennomslag. Vi er ikke der lenger, at vi spør om vi skal ordinere kvinner som biskoper. Vi er der hvor vi sier at vi kommer til å ordinere kvinner som biskoper, sier Welby til Belfast Telegraph etter avstemmingen.

På tross av Welbys overveldende støtte, er veien til en endelig godkjenning fortsatt lang.

Les også: Spent framfor avgjerd om kvinnelege biskopar

Må godkjennes

Beslutningen skal bekreftes av det britiske parlamentet, godkjennes av Dronning Elizabeth II, og deretter tilbake til synoden (kirkemøte) i York i november, før den endelig kan tre i kraft. Deretter kan kvinner komme i betraktning neste gang et av de 105 bispeembeter i kirken blir ledig. Motstanden var størst blant lekmannsforsamlingen, House of Laity, der 22 prosent stemte nei, ifølge Kristelig Dagblad. Statsminister David Cameron støttet også forslaget.

En ny lovgivning vil bli vedtatt av Den engelske kirke, som vil tillate kvinner å bli ordinert som biskoper. Kirken utarbeider sine nye tiltak for å godkjenne kvinnelige biskoper innen november i år melder BBC.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

— Det er utrolig og helt fantastisk. Dette betyr at vi kan gå videre som en kirke, som har lyttet til hva 90 prosent av medlemmene ønsker. Vi har sikret fritak for de som ikke ønsker å henvise til en kvinnelig biskop. Vi finner det diskriminerende, men det er en pris vi er villige til å betale, sier en av forkjemperne og lekmedlemmene, Christina Rees, til Kristelig Dagblad.

Stemte imot

Mandag skrev Dagen at enkelte av medlemmene stemte imot avgjørelsen i 2012 på grunnlag av at de fryktet at forslaget som var lagt fram ikke sikret godt nok rom i kirken for de som vil fastholde den kirkelige avvisingen av kvinnelige preste- og bispetjeneste.

— Jeg tror ikke vi vil få noe bedre på bordet igjen. Vi ville vært dummere om vi ikke hilste dette velkommen, sier David Houlding i den anglokatolske grupperingen.

Les også
Formidabel utfordring for kirken
Les også
Spent framfor avgjerd om kvinnelege biskoparBispestrid