Frp-leder og finansminister Siv Jensen mener Sverigedemokraterna har tatt tak i en innvandringsdebatt som ellers har vært underkommunisert i Sverige. Her er Jensen med justis- og beredskapsminister Anders Anundsen under demonstrasjonen mot Den islamske staten (IS) og Profetens Ummah utenfor Stortinget i slutten av august. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Jensen: – Tid for selvransakelse i Sverige

Frp-leder og finansminister Siv Jensen mener Sverigedemokraternas oppslutning i søndagens valg er en reaksjon på et sykdomstegn i svensk politikk.

– Jeg ser på Sverigedemokraterna oppslutning som et sykdomstegn som de andre partiene i Sverige bør ta på alvor. Sverige har ikke partier som nyansert og åpent tar debatten om innvandring og integreringspolitikk, noe som kanskje er en av grunnene til at et parti som Sverigedemokraterna får så stor oppslutning. Resultatet kan tyde på at det er tid for selvransakelse, sier Jensen til NTB.

Fredrik Reinfeldts Allianse sikret ikke gjenvalg, og Socialdemokraterna gjorde et historisk sett svakt valg til tross for at Stefan Löfven overtar statsministerstolen. Flere peker derfor på Sverigedemokraterna som en slags valgvinner med sine snaue 13 prosents oppslutning – et parti som Socialdemokraterna og andre har avvist å samarbeide med.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Jensen understreker at Frp har lite til felles med Sverigedemokraterna, og at hun ikke vil legge seg opp i hvordan svenskene organiserer politikken fremover.

– Det er for tidlig å si hva svenskene har i vente, men jeg vil tro Löfven vil ta seg god tid med regjeringsdannelsen. Uansett ser jeg fram til et godt samarbeid, sier Frp-lederen.

Fakta om Sverigedemokraterna

* Svensk parti som definerer seg som sosialkonservativt og nasjonalistisk.

* Grunnlagt: 1988

* Partileder: Jimmie Åkesson (siden 2005)

På nett: sverigedemokraterna.se

* Riksdagen 2010-2014: 20 av 349 representanter (5,7 prosent av stemmene)

* EU-parlamentet 2014-2019: 2 av Sveriges 20 plasser (9,7 prosent av stemmene)

Les også
Löfven går for samarbeid med borgerlige partier
Les også
Fredrik Reinfeldt innrømmer valgnederlagFakta om Fredrik Reinfeldt
Les også
Åkesson: – Dette er helt fantastisk
Les også
– Demokratiets livsrett ligger i at vi våger å stille spørsmålSiewert Öholm