Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) vil vite hvorfor matprisene økte i juli. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Listhaug krever svar på hvorfor maten blir dyrere

I dag møter matminister Sylvi Listhaug (Frp) dagligvareaktørene for å få svar på hvorfor matprisene skyter i været. Kjedene skylder på andre og hverandre. ICA dropper hele møtet.

– Vi har ikke mulighet til å prioritere møtet, sier kommunikasjonsdirektør Bjørn Takle Friis i ICA til Aftenposten, men framholder at ICA føler seg maktesløs overfor de tre store matvarekjedene her i landet. Derfor nøyer den svenskeide kjeden seg med å gjøre sitt syn til kjenne i brevs form.

ICA har ingen tro på å kunne bidra i positiv retning ved å stille opp på møtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi føler ikke vi har noe mer å komme med enn det vi skriver i brevet. De med makten i bransjen får heller være der, sier Friis.

Listhaug kritisk

I forrige måned alene steg matprisene gjennomsnittlig med 3,2 prosent – den største prisøkningen på en enkeltmåned siden 1982. Kjedene svarer delvis med å skylde på hverandre, og delvis med å skylde på andre aktører i verdikjeden.

– Og på frukt har prisene økt med 4-5 prosent, mens det knapt finnes norsk frukt i butikkene. Jeg vil vite hvorfor prisene øker med ti ganger mer enn det jordbruksavtalen skulle tilsi, sa Listhaug til NTB onsdag.

Møtet med bransjens aktører finner sted fredag klokka 13 i Landbruks- og matdepartementet.

Peker på leverandørene

Mellomleddet, det vil si leverandørene, har skylden, mener Norgesgruppens direktør Per Roskifte. Han hevder overfor Nationen at verken bøndene eller dagligvarekjedene er årsak til prisøkningen.

Rema 1000 tar heller ikke på seg skylden for prisøkningen på mat. Selskapets direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt, Mette Fossum Beyer, mener Listhaug tar feil når hun skylder på dagligvarebransjen.

Tidligere denne uken uttalte NorgesGruppen at prisoppgangen skyldes kjøttprodusentene. Kjøtt- og fjærfebransjens Landsforbund (KLF), som representerer kjøttprodusentene, mener det er dagligvarekjedene som har skrudd opp prisene.

Peker på Rema 1000

ICAs direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt deler konkurrentenes kritikk mot leverandørene, men mener bransjen – tilsyanelatende med unntak av ICA selv – har sin del av skylden for galopperende priser.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi må bare følge etter de andre, og det er Rema 1000 som er prisleder, som styrer prisene. Hvis vi hadde hatt de samme betingelsene som de store, ville konkurransen ha vært større, og prisene lavere, sier han.

Det er en påstand kommunikasjonsdirektør Beyer Rema fnyser av, ifølge Aftenposten.

Rødgrønt lovforslag

Listhaug får ros fra Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum og Aps landbrukspolitiske talsmann Knut Storberget for initiativet. Men Storberget viser samtidig til at de rødgrønne la igjen et lovforslag som hun kunne ha benyttet seg av for å regulere bransjen bedre. Forslaget har hun lagt på is, ifølge Storberget.

Listhaugs departement opplyser at det ikke har anledning til å kommentere saken, men viser til pressekonferansen som Listhaug skal holde etter møtet klokken 13 i dag.

Les også
Folk salter seg til døde