GODT HÅP: Anne Birgitta Langmoen Kvelland sier de har godt håp om at de skal kunne ta igjen noe av underskuddet. Foto: Johanna Hundvin Almelid

Styrer mot underskudd på 12,5 millioner

Svikt i gaveinntekter, optimistisk budsjettering og flere misjonærer gjør at Normisjon kan få svært stygge regnskapstall dette året.

Underskuddet kan bli så stort som 12,5 millioner kroner. Generalsekretær Anne Birgitta Langmoen Kvelland ser alvorlig på situasjonen, men understreker at det er en prognose, og ikke et endelig tall.

Normisjon hadde i fjor 71 millioner kroner i inntekter. I år har de budsjettert med 75 millioner, et tall som inkluderer både salgsinntekter, testamentariske gaver, ordinære gaver, Noradmidler osv.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Kritisk situasjon

Økonomileder Øyvind Jordheim sier underskuddet skyldes generelt svikt i gaveinntektene. Det gjelder både de private og de testamentariske.

– De har ikke nådd det nivået vi hadde håpet, sier han.

Han omtaler situasjonen som kritisk i den forstand at organisasjonen må finne ut om de vil drive med underskudd fremover, eller om de skal tilpasse aktiviteten til de løpende inntektene.

– Normisjon har jo verdier å tære på, hvis de mener det er er riktig å bruke mer enn de får inn hvert år. Men vi har ennå ikke tatt standpunkt til om det skal gjøres, sier han.

Internasjonal satsing

Organisasjonen hadde i fjor et underskudd på tre millioner. Før 2012 og en del år tilbake i tid, var regnskapet i balanse og på plussiden. For inneværende år var det budsjettert med et underskudd på mellom fem og seks millioner.

– Når det gjelder gaveinntekter, så var nok de noe optimistisk budsjettert. Men underskuddet handler også om at Landsstyret har et ønske om å øke satsingen internasjonalt. Som et resultat av det sendte vi i vår ut seks nye misjonærer i vår. I tillegg kommer det at Landsstyret har vedtatt å bruke 1,3 millioner på å dekke underskuddet ved Gå Ut-Senteret for 2014, opplyser Langmoen Kvelland.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Generalsekretæren sier hun ser at inntektene «henger litt etter», og har godt håp om at de skal kunne ta igjen noe av underskuddet de siste månedene.

– Det har vært en god kostnadsstyring, understreker hun.

Ny generalsekretær

Ingvar Torsvik ble sommeren 2013 tilsatt som ny generalsekretær i Normisjon. I desember samme år gjorde Landsstyret om beslutningen, og begrunnet vedtaket med «ulik lederforståelse».

På spørsmålet om de sviktende gaveinntektene kan ses i sammenheng med prosessen rundt ansettelse av ny generalsekretær, svarer Langmoen Kvelland at de ikke kan utelukke at den saken har påvirket situasjonen.

– Men det er vanskelig å si noe om det. Det virket som uroen la seg da en ny generalsekretær ble utnevnt. Personlig, og totalt i organisasjonen, har vi fått mange tilbakemeldinger på det.

– Landsstyret ber administrasjonen vurdere tiltak som kan minske regnskapsunderskuddet. Er det snakk om å si opp folk?

– Nå er det foreløpig en prognose vi har fått forelagt, samtidig som vi skal se på rammene på budsjettet for neste år. Hvilke konsekvenser det vil få, må vi komme tilbake til etter Landsstyremøtet i oktober.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Den økonomiske situasjonen har vært oppe til drøfting i administrasjonen, og vil bli drøftet videre når Landsstyret møtes om halvannen uke.

– Ikke minst har vi snakket om hva vi kan gjøre for å øke inntektene, sier hun.

Den alvorlige økonomiske situasjonen ved Gå Ut-Senteret, som i all hovedsak handler om et svært lavt studenttall i fjor og i år, var også oppe til drøfting på Landsstyremøtet i september. Skolen har i år totalt 26 elever, mot 50 for et par år siden.

På spørsmålet om det er aktuelt å legge ned skolen, svarer Langmoen Kvelland at de jobber for å se hvordan den kan drives videre.

– Kan det være aktuelt å flytte skolen fra Hurdal til et mer sentralt sted?

– Skolen ligger jo sånn sett nær Gardermoen, men beliggenheten er en av de tingene Landsstyret ønsker å få utredet, hvorvidt det har noe å si for elevtallet.