ROSER INITIATIVET: Generalsekr
...
ROSER INITIATIVET: Generalsekretær Erik Høidahl i Kristent Interkulturelt Arbeid roser initiativet til Østfold-kvinnen. Foto: Byline stor
Roser initiativet om å invitere flyktninger hjem
Del
Kristent Interkulturelt Arbeid (KIA) roser initiativet til Østfold-kvinnen som på Facebook oppfordrer kristne til å åpne dørene sine for flyktninger fra Syria og Irak.

– Det syntes vi er et glimrende og viktig initiativ som også representerer måten vi ønsker å jobbe på. Vi mener nøkkelen er at nordmenn og innvandrere får mulighet til å bli kjent med hverandre, men ser dessverre ofte at slike tiltak i regi av kommuner eller andre organisasjoner kommer til kort, sier generalsekretær Erik Høidahl.

Les også: Ber folk åpne gjesterom, kjellerstuer og anneks for flyktninger

Frykt og usikkerhet

Han tror frykt og usikkerhet i mange tilfeller er årsaken til at folk lar være å åpne sine private hjem for flyktninger, selv om de i utgangspunktet ønsker å hjelpe til i den dramatiske situasjonen.

– Det dukker fort opp praktiske spørsmål som hva man skal gjøre, hva man skal si eller hva man skal servere. I tillegg er man ofte redd for det med språkutfordringer, sier Høidahl.

– Men bør man ikke også vite hva man gjør når man tar imot traumatiserte flyktninger i sitt hjem?

– Jo, man bør absolutt ha tenkt igjennom ting på forhånd og gjerne ta kontakt med enten Kristent Interkulturelt Arbeid (KIA), ledelsen på det aktuelle asylmottaket eller med andre som jobber på dette feltet. Jeg mener likevel at det ikke er behov for å la være å ta imot flyktninger i sitt hjem av den grunn. Det handler bare om å bli kjent, sier Høidahl.

– Prisverdig

Fungerende kommunikasjons- og markedssjef i Røde Kors, Mads Harlem, sier initiativet er prisverdig, men at det ikke vil være nok til å kunne løse utfordringene på norske asylmottak.

– Det er prisverdig når enkeltindivider og familier ønsker å ta initiativet for å hjelpe flyktninger i en vanskelig situasjon. Samtidig er jeg redd det ikke er nok til å kunne løse utfordringene vi ser på norske asylmottak i forhold til å få dem bosatt raskere, sier Harlem.

Til nå har 1000 syriske flyktninger fått opphold i Norge. Harlem mener det nå er på tide at Norge åpner opp for å ta imot flere kvoteflyktninger fra Syria og Irak.

– Når det gjelder flyktninger fra blant annet Syria og Irak, er det naturlig at statlig myndigheter vurderer om det ikke er naturlig at Norge bør ta imot flere overføringsflyktninger for å avhjelpe den forferdelige situasjonen som nå har oppstått i disse landene, sier Harlem.

røde kors,kristent interkulturelt arbeid,syriske flyktninger,irakiske flyktninger