STOR TAKK: Det israelske turistministeriet takket Harry Wiig Andersen for den store innsatsen med å lede over 5.000 nordmenn på turer til Israel. Direktør Ahuva Zaken (th) overrakte gaver og takket på vegne av turistministeren. Tv. Harry Wiig Andersen med sine 100 turer og kona Bjørg med sine 91 turer til Israel. Foto: John Solsvik

I Israel for hundrede gang

På storstilt vis ble Harry Wiig Andersens (79) jubileumstur til Israel markert i Jerusalem. Han har allerede planene klare for fire nye turer i 2015.

Med rundt 60 innbudte gjester ble Harry Wiig Andersens innsats for å få nordmenn til Israel feiret i Jerusalem torsdag 9. oktober. Siden 1975 har han ledet over 5.000 nordmenn på 100 turer til Det hellige land, og kona Bjørg har vært med 91 av gangene.

Men den tidligere folkehøgskolerektoren på Frekhaug har ingen planer om å gi seg med det første.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Nye turer

– Jeg skal være med på fire turer i 2015, både i januar, i påsken, i juni og under Løvhyttefesten, forteller Wiig Andersen til Dagen.

– Du må ha en jernhelse som kan klare dette?

– Jeg sier ja til å være med og legger til «hvis helsa holder». Og den har vært meget god de siste årene, jeg har ikke vært sjuk en eneste dag siden jeg ble helbredet for fire år siden, smiler Wiig Andersen.

Ren velsignelse

I sin hilsen gjorde han rabbi Fishmans ord til sine fra Israels selvstendighetsdag 14. mai 1948: «Velsignet være du, o Gud og Herre over universet som har gitt oss mulighet til å leve og holde ut slik at vi skal få oppleve denne dagen.»

– Jeg gjør disse ordene til mine og takker Gud som har gjort det mulig å gjøre 100 turer til Israel. Det har vært en eneste stor velsignelse fra Gud. I Bibelen står det at den som velsigner Israel, skal selv bli velsignet. Jeg er ikke i tvil: Vi er så velsignet fordi vi velsigner Israel, sa Wiig Andersen i sin hilsen under markeringen.

Smittende begeistring

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De fleste av Israelturene har skjedd i SI-Reisers regi, og daglig leder Aud Kindervåg Halsne er en av dem som høster fruktene av Harry Wiig Andersens evne til å få folk med seg på turene.

– Den store begeistringen til Harry og kona Bjørg smitter og fører til at folk gjerne tar turer sammen med dem. For dem er dette et kall og en glede i livet å få folk med seg til Israel og bli begeistret over det de opplever, sier Kindervåg Halsne.

Takk

I en videohilsen takket turistminister Uzi Landau ekteparet Wiig Andersenfor den store innsatsen for Israel fra 1975 og fram til i dag. Direktør Ahuva Zaken i turistministeriet gledet seg over at markeringen var lagt til den jødiske Løvhyttefesten.

– Den symboliserer Guds hjelp i ørkenen, men er en fest der vi ønsker alle troens folk velkommen til Jerusalem. I Sakarja 14,16 står det at alle folkeslag skal komme opp til Jerusalem og delta i denne store festen. Jeg håper enda flere nordmenn skal få oppdage vår vakre natur, særlig ørkenen, sa Zaken som overrakte gaver fra Turistministeriet.

Fra borgermester Nir Barkat i Jerusalem ble det lest opp en takk til jubilanten.

– Du gjør en uvurderlig innsats ved å ta så mange nordmenn til Israel. Jeg er sikker på de blir de beste ambassadører for Israel når de kommer hjem til Norge, uttalte Barkat.

Les også: Norske turoperatører anklages for etiske brudd

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tror på Israel

Fra Norges ambassade i Tel Aviv stilte ambassaderåd Henrik Width, som i sin hilsen pekte på det nære forholdet mellom Norge

og Israel helt siden opprettelsen i 1948.

– At det norske Oljefondet har investert åtte milliarder shekel i israelske selskaper viser at vi tror på Israel. Vi er ikke alltid enige i ett og alt, men slik skal det være blant venner, sa Width.

Harry Wiig Andersen (79)

Gift med Bjørg.

Markerer 100 turer med turistgrupper til Israel.

Ledet over 5.000 nordmenn på turer til Israel.

Turoperatører: SI-Reiser og Immanuel Tours.

Ledet over 5.000 nordmenn på turer til Israel.

Les også
Turoperatører anklages for etiske bruddIsrael-turisme
Les også
Norske Linda (21) har løpt til bomberommet 50 ganger i sommerAshdod
Les også
Lover milliarder til palestinsk gjenoppbygging
Les også
– Norge bygger opp Palestina
Les også
– Bistand hindrer fred for Israel og palestinerefakta Midtøstenpolitikk