Tolv ukrainske nasjonalister fra den radikale gruppen Høyre sektor ble drept da de ble angrepet av pro-russiske styrker onsdag morgen i utkanten av storbyen Donetsk. Nasjonalistene kjemper sammen med ukrainske styrker mot de pro-russiske opprørerne. Foto: Sergej Karpukhin / Reuters / NTB scanpix

Flere tusen ofre i Ukrainas blodige borgerkrig

Borgerkrigen i Øst-Ukraina blir stadig mer intens og blodig. «Svært forsiktige anslag» viser at 2.086 personer er drept og nesten 5.000 såret siden midten av april, ifølge FN.

Det tilsvarer over 60 personer i snitt hver dag siden kampene startet i vår. 957 av dem er drept bare mellom 26. juli og 10. august, ifølge onsdagens tall fra FNs høykommissær for menneskerettigheter.

– Dette viser en helt klar stigende trend, sier høykommissærens talsperson Cecile Pouilly.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Tallene inkluderer både ukrainske soldater, folk fra væpnede grupper, pro-russiske separatister og sivile, men er «svært forsiktige anslag», sier FN-kontoret.

– For eksempel er det sannsynlig at sivile tap er underrapportert. Det skyldes vedvarende dårlig sikkerhet som hindrer folk i å få tilgang til medisinsk hjelp, og at kommunikasjonskanalene har brutt sammen, sier Pouilly.

Nye kamper

Det er ikke klart om russiske soldater er omfattet av FN-anslagene, som er basert på opplysninger fra ukrainske myndigheter og lokale sykehus.

– Tallene er ikke brutt ned etter nasjonalitet eller status, sier Pouilly.

285.000 mennesker er drevet på flukt fra sine hjem i det Røde Kors for lengst har karakterisert som en borgerkrig.

Onsdag ble minst tolv ukrainske nasjonalister fra den radikale gruppen Høyre sektor drept da bussen deres ble angrepet av pro-russiske krefter. Natt til onsdag mistet dessuten fem sivile livet i kamper mellom ukrainske styrker og pro-russiske separatister i Donbass-området.

Ingen avklaring for kolonne

Artikkelen fortsetter under annonsen.

De nye tapstallene ble kunngjort samtidig med at frykten er stor både i Kiev og i vestlige hovedsteder for atRussland planlegger en invasjon avØst-Ukraina.

Det var ventet at nesten 300 russiske lastebiler med nødhjelp ville nå fram til Ukraina-grensen onsdag kveld. Men Ukraina vil ikke ha de russiske kjøretøyene inn i landet. Hva som vil skje når lastebilene når grensen, er uklart.

Det har vært diskutert å laste om nødhjelpen og la Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) frakte varene videre inn i Ukraina. Men det må gjøres flere viktige avklaringer mellom Russland, Ukraina og ICRC før kolonnen kan godkjennes, ifølge ICRC. Ukraina og Russland må seg imellom klare opp i selve prosedyrene for grensepasseringen og tolldeklarasjonen. I tillegg trenger ICRC en detaljert liste over varene i kolonnen. Foreløpig har Russland bare gitt ICRC en generell liste over innholdet, ifølge en ICRC-talsmann.

Fremgang

Det pro-russiske opprøret øst i Ukraina fulgte i kjølvannet av den pro-vestlige maktovertakelsen i Kiev i vinter og Russlands annektering av den ukrainske Krim-halvøya.

Men etter at opprørerne tok kontroll over en rekke byer i vår, har ukrainske styrker de siste ukene hatt betydelig fremgang. Opprørerne er nå i stor grad omringet i byene Luhansk og Donetsk, hvor situasjonen er vanskelig for sivile.

Ukraina frykter Russland vil bruke kolonnen til å forsyne opprørerne med våpen for å hindre at de går på et ydmykende nederlag.

Russiske myndigheter reagerer sterkt på bekymringene fra land som Australia om at Russland har militære hensikter med kolonnen.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– De fortsetter å fremsette en absurd påstand om at den humanitære kolonnen for å hjelpe sivilbefolkningen sørøst i Ukraina kan bli brukt som et påskudd for en russisk «militær intervensjon», heter det fra russisk UD.

Ifølge russiske medier inneholder lastebilene medisinsk utstyr, babymat, soveposer og elektriske generatorer. Flere byer øst i Ukraina mangler nå strøm, rennende vann og drivstoff, og matvarelagrene minker.