VAKKER KIRKE I FORFALL: Jeløya kirke har vakre glassmalerier av Victor Sparre, men rotner på rot. Nå vil menighetsrådet forsøke å få til en kronerulling for å redde kirken fra forfall. FOTO: Jeløy Kirke

Kirker forfaller - vedlikehold utsettes

En fersk undersøkelse viser at hver fjerde kirke har problemer med ytterveggene. Jeløya kirke i Moss råtner på rot.

En pengegave sørger for at de vakre glassmaleriene til billedkunstner Victor Sparre i Jeløya kirke er opplyst om natten, men kirken sliter med store fuktskader og slitasje.

– I disse dager har vi måttet rive ned klokketårnet fordi det er blitt ødelagt, forteller Jon Erik Haave i menighetsrådet. Han forteller at det er kommet fuktighet inn i støpen som gjør at den er i ferd med å smuldre opp. Den snart 40 år gamle kirken, som er i bruk sju dager i uken, har slitt med dårlig drenering og taklekkasjer.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

Egenfinansiering

En rapport som omfatter 1511 av Norges 1625 kirker viser at det er et betydelig etterslep i vedlikehold, investering og rehabilitering av kirkebyggene. KA, Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon, har nylig lagt frem sin tredje tilstandsrapport som har fått navnet «Felles eie - felles ansvar». Den viser at kirkebyggene samlet sett er på samme nivå som i 2010.

– Etterslepet i vedlikehold handler om økonomi, fordi alle som forvalter kirkebygg vil at de skal holdes vedlike, sier direktør i KA, Oddbjørn Sørmoen, til Dagen.

Økonomi er i alle fall en utfordring for Jeløya kirke i Moss:

– Vi trenger økonomisk bistand, og forsøker å jobbe frem en finansiering via Moss kommune, men kommunen er en av de fattigste på Østlandet, sier Haave. Han etterlyser en langsiktig økonomisk plan, men erkjenner samtidig at kirken råtner på rot mens menigheten venter.

– Vi skal ha et møte i arbeidsutvalget på torsdag, og jeg kommer til å legge frem forslag om egenfinansiering av klokketårn og drenering av inngangspartiet i kirken, sier han til Dagen.

Ingen penger over statsbudsjettet

Direktøren i KA opplever det urovekkende at rentekompensasjonsordningen som har eksistert i noen år ikke har fått bevilget penger i regjeringens budsjett for neste år. Ordningen, som har som mål å stimulere kommuner og kirkeeiere til å sikre og bevare kirkebygg, utsmykning og inventar, omfatter alle menighetskirkene i Den norske kirke. Kirker som er fredet eller verneverdige har prioritet.

– Rentekompensasjonsordningen har gjort at mange har tatt tak i vedlikeholdet for å få kirkene opp på normalt vedlikeholdsnivå. At det ikke er bevilget penger vil slå negativt ut for neste år, sier KA-direktøren.

Alvorlig funn

Den ferske rapporten viser at kun hver tiende kirke har automatisk slokkeanlegg som utløses når en brann oppstår. Det mener Oddbjørn Sørmoen er et alvorlig funn og et lavt tall sett i forhold til hvor mye kirkebygningene betyr for folk.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– En indikator er sorgen og gjenoppbyggingsengasjementet som vises ved kirkebranner. Det strekker seg langt utover gudstjenestesøkernes rekker.

Han legger til at kirkebyggene er identitesbærere i lokalsamfunn over hele landet, og er umistelig kulturhistorie for alle nordmenn, uavhengig av livssyns- og trosoppfatninger.

Jeløya kirke har automatisk slokkeanlegg.

– Ja, vi hadde en påsatt brann for en del år siden, så brannsikkerheten skal være bra, sier Jon Erik Haave til Dagen.

– Kritisk

Rapporten «Felles Eie - felles ansvar» viser at det er blitt gjort et betydelig arbeid for å forbedre kirkenes «fysiske tilgjengelighet». Det henspiller på at folk med ulike behov skal kunne komme seg inn og bevege seg rundt i kirken. I undersøkelsen scorer to av tre kirker positivt på det området.

I Jeløya kirke er målet full adgang til kirken for bevegelseshemmede.

– Vi har forsåvidt en grei tilgjengelighet med blant annet tilpassede toaletter, men når det gjelder inngangsparti er det noe vi vil utbedre ytterligere når vi starter med kronerulling og ser hva vi får inn.

Haave mener situasjonen er så pass kritisk at det haster med innsamlingsaksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen.

– Vi prøver å få til en innsamlingsaksjon, og presenterer den for Moss kommune så vi i hvertfall får delfinansiering derfra. Vi kan ikke sitte og se på at kirken smuldrer opp mellom fingrene på oss.

Det lyktes ikke Dagen å få kontakt med kirkevergen i Moss, Bård Andreas Bårdsen.

Undersøkelse

Kirkelig arbeidsgiver- og interesseorganisasjon, har nylig lagt frem en tilstandsrapport kalt «Felles eie - felles ansvar» somfølger tilstanden for kirkebyggene i Den norske kirke mellom 2006 og 2014.

Hver fjerde kirke har problemer med yttervegger.

Bare 11 prosent har automatisk slokkeanlegg.

En av fire har moderne web-basert styringssystem for oppvarming.

Les også
Nedslitte kirker et milliardsluk
Les også
- Kirkene vedlikeholdes for dårlig
Les også
En halv milliard til kirkebygg
Les også
Kirkedepartementet vil rive dyre kirker